V Bahrajnu triumfovali jezdci Ferrari

Grand Prix Formule 1 v Bahrajnu ovládli jezdci italské stáje Ferrari. Brazilce Felipeho Massu, který obhájil triumf z loňské sezóny, doprovodil na stupně vítězů jeho týmový kolega Fin Kimi Räikkönen. Na slavnostním ceremoniálu nechyběl ani Polák Robert Kubica z týmu BMW-Sauber, jenž svou premiérovou pole-position přetavil ve třetí místo. Nedělní závod se však vůbec nevydařil Britu Lewisi Hamiltonovi, který projel cílem až na třináctém, nebodovaném místě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Formule 1

Formule 1 | Foto: Prost GP

Robert Kubica se z prvního kvalifikačního vítězství v kariéře příliš dlouho netěšil. Ihned po startu nezvládl souboj s Felipem Massou a pustil do čela brazilského pilota. Kubicovo zaváhání však zastínila startovní minela jiného jezdce. Brit Lewis Hamilton z McLarenu se laxním úvodem připravil o třetí pozici a do první zatáčky najížděl až jako desátý. Počáteční zkrat se vicemistr světa z loňského ročníku pokusil odčinit pravidelným předjížděním. Při jednom z útočných manévrů však zezadu najel do renaultu Fernanda Alonsa a v souboji s bývalým stájovým kolegou přišel o přítlačné křídlo. Defekt na přední části monopostu znesnadnil Hamiltonovi život natolik, že během cesty do boxů vyjel z trati a po výjezdu z depa figuroval až na posledním místě. Obrovskou ztrátu se mu nakonec podařilo částečně smazat, ale na lepší než třinácté místo to nestačilo. Prapor cti tak z mclarenů uhájil pouze Fin Heikki Kovalainen, který dojel na konečné páté příčce.

Výsledky britských monopostů ostře kontrastovaly s výkony rivalů na ferrari. Massa s Räikkönenem si vypracovali na ostatní jezdce takový náskok, že se mohli nerušeně věnovat vzájemnému soupeření. Interval mezi vedoucími závodníky se ztenčil hlavně v závěru. Devatenáct kol před koncem pobyl Räikkönen v boxech stejně dlouho jako jeho kolega o okruh později, při návratu ho však trochu přibrzdili soupeři o kolo zpět a před Massou se otevřela volná cesta k vítězství. "Hlavní je, že vedeme šampionát. Samozřejmě jsem chtěl vyhrát, ale líp to nešlo. Druhé místo je taky dobré," citovala ČTK Räikkönena. "Byl to senzační den," rozplýval se Massa, který označil závod za velmi obtížný. "Nechtěl jsem udělat žádnou chybu, proto jsem nejel úplně nadoraz, chtěl jsem hlavně dojet do cíle."

Krásný den zažila vedle italské také německá stáj. BMW-Sauber se den po jeho první pole-position raduje z třetího místa Roberta Kubicy. "Být podruhé za sebou na stupních vítězů je fajn," usmíval se polský jezdec, za nímž jen těsně zaostal týmový parťák Němec Nick Heidfeld. Skvělé umístění obou závodníků katapultovalo BMW-Sauber do čela Poháru konstruktérů. O tom, jestli to znamená rozšiřování úzké špičky ve Formuli 1, více napoví Velká cena Španělska, která se jede za tři týdny v Barceloně.

Výsledky: 1. Massa (Braz./Ferrari) 1:31:06,970 (průměrná rychlost 202,974 km/h), 2. Räikkönen (Fin./Ferrari) -3,339, 3. Kubica (Pol./BMW-Sauber) -4,998, 4. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) -8,409, 5. Kovalainen (Fin./McLaren-Mercedes) -26,789, 6. Trulli (It./Toyota) -41,314, 7. Webber (Austr./Red Bull) -45,473, 8. Rosberg (Něm./Williams) -55,889, 9. Glock (Něm./Toyota) -1:09,500, 10. Alonso (Šp./Renault) -1:17,181.

Průběžné pořadí MS (po 3 z 18 závodů): 1. Räikkönen 19 bodů, 2. Heidfeld 16, 3. Hamilton (Brit./McLaren-Mercedes) 14, 4. Kubica 14, 5. Kovalainen 14, 6. Massa 10, 7. Trulli 8, 8. Rosberg 7.

Martin Kubičík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme