V Mnichově bylo zahájeno fotbalové mistrovství světa

Středem světa se pro fotbalové fanoušky stalo na několik příštích týdnů Německo. V pátek večer tam začalo osmnácté mistrovství světa. Zlatou trofej pro vítěze přinesl na mnichovský stadion fenomenální fotbalista Pelé. V podvečer zazněl úvodní hvizd prvního zápasu mistrovství mezi Německem a Kostarikou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahajovací ceremoniál

Zahajovací ceremoniál | Foto: AFP

Bavorští bubeníci v kožených kalhotách a tralaláčku, mladí milovníci hip-hopu z Berlína i pozoruhodné alegorické kreace - to všechno vtěsnali pořadatelé do půlhodiny zahajovacího ceremoniálu.

Nejslavnější německá modelka Claudia Schifferová a legendární Brazilec Pelé, pravděpodobně nejlepší fotbalista všech dob, přinesli na plochu zlatou trofej, svatý grál, o který v příštích dnech 32 týmů svede lítý boj.

"Byl v brance nebo nebyl?" Touto narážkou na sporný gól Geoffa Hursta přivítal konferenciér na ploše anglické mistry světa z roku 1966. Nechyběla ani kompletní německá dvaadvacítka zlatých hochů z roku 1974.

Slavnostnímu zahájení přihlížela řada prominentů, včetně českého prezidenta Václava Klause. Jak řekl Českému rozhlasu, zahajovací ceremoniály takto velkých akcí mu už připadají trochu jednotvárné. "Myslím, že už je to všechno podle jednoho mustru. Já bych nějakou inovaci hledal, ale myslím, že je přiměřený, srovnatelný s tím, co jsme viděli při těch dalších velkých akcích," dodal prezident.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme