V penaltovém dramatu šťastnější loňský vítěz

Vítězi letošního Poháru UEFA jsou fotbalisté španělské Sevilly. Ve finálovém utkání ve skotském Glasgow porazili jiný tým Primera Division, Espaňol Barcelona, 3:1 po penaltovém rozstřelu. V řádné hrací době daly oba týmy po gólu, další jeden oba přidaly i v prodloužení. Pokutové kopy zvládla alé lépe Sevilla e a obhájila loňské vítězství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

UEFA Cup

UEFA Cup | Foto: UEFA

Hrdinou rozstřelu byl brankář Sevilly Andrés Palop, který chytil tři pokutové kopy ze čtyř. Espaňol tak znovu prodloužil čekání na zisk první velké trofeje na evropské scéně, jeho kouč Ernesto Valverde už v roce 1988 musel ve finále Poháru UEFA strávit prohru s Leverkusenem také po penaltách. Sevilla vstupovala do zápasu jako mírný favorit a hned na začátku dokazovala, jak moc touží po obhajobě loňského triumfu. V Hampden Parku už ve čtvrté minutě zahrozil po akci Daniela Alvése střelou těsně nad Maresca, vzápětí po něm jej napodobil i nebezpečně hlavičkující Kanouté.

Na Espaňol, přemožitele Sparty ze základní skupiny soutěže a také Teplic z minulé sezony, jako by dolehla atmosféra velkého zápasu a také možná vzpomínka na rok 1988, kdy klub z katalánské metropole v odvetě finále proti Leverkusenu neudržel tříbrankový náskok a nakonec podlehl na penalty. Espaňolu dnes navíc chvíli trvalo, než si zvykl na hru bez nejlepšího střelce Poháru UEFA Pandianiho, který zůstal překvapivě jen na lavičce. Jeho spoluhráči se osmělili až po čtvrthodině, jenže kapitán Tamudo ve skluzu nebyl důrazný a s Moisesovou střelou si gólman Palop s menšími problémy také poradil. Právě u Palopa vzápětí začala první gólová akce utkání: po jeho dlouhém výhozu důsledný Adriano u autové čáry obral o míč Davida Garcíu a dvaadvacetiletý brazilský středopolař vzápětí chytrým obstřelením překonal brankáře Iraizoze.

Sevilla, která na podzim uhrála na hřišti Liberce bezbrankovou remízu, se ale z vedení radovala jen deset minut. Espaňol výrazně zvýšil tempo a tlak ve středu pole a vyústěním byl vyrovnávací gól Riery. Jemu ale ke gólové radosti hodně pomohl nešťastnou tečí bek Alvés, který Rierovu střelu z hranice pokutového území vychýlil mimo Palopův dosah. Otevřený fotbal pak nabídl i další slibné šance: střelu sevillského Puerty si do vlastní brány málem srazil Jarque, na druhé straně neuspěl s dalším dalekonosným pokusem Tamudo. Po návratu z kabin se Sevilla překvapivě musela bránit náporu podceňovaného Espaňolu. Brankář Palop musel deset minut po poločase vytáhnout elitní zákroky proti ráně Tamuda a hlavně pak proti pokusu autora vyrovnávací branky Riery, jehož krásný projektil s námahou vytáhl na břevno.

Espaňol hodně přibrzdila v rozletu situace z 68. minuty, která navíc výrazně změnila ráz zbytku utkání. Záložník Moises před pokutovým územím zezadu zbytečně zkosil střídajícího Keržakova a po druhé žluté kartě musel nakvašeně opustit hřiště. Moises pak trnul, když zpovzdálí sledoval sílící nápor Sevilly. Dvanáct minut před koncem po rychlé kombinaci střílel nad bývalý svěřenec kouče Petržely z Petrohradu Keržakov, pak se dvěma zákroky proti pokusům Navarra a Kanoutého blýskl i brankář Iraizoz. Oslabený Espaňol i v prodloužení dlouho odolával útočným pokusům Sevilly, která se neustále tlačila před jeho branku. Klub z Andalusie se ale dlouho nemohl prodrat do vyložené šance, přesto udeřil v nejméně očekávaný okamžik. Dvě vteřiny před koncem prvního prodloužení Jesús Navas přízemním centrem našel Kanoutého a kanonýr z Mali na první tyči chytrou tečí nasměroval míč za záda Iraizoze.

Espaňol byl rázem na odpis a jeho fanoušci na tribunách ronili slzy do svých modrobílých šál. Další pohromu ještě odvrátil skvělý gólman Iraizoz, který chytil těžké střely Puertovi i Alvésovi. A Sevilla si takový luxus mohla záhy vyčítat: pět minut před koncem prodloužení už při ojedinělém výpadu napřáhl z 25 metrů střídající žolík Jonatas a jeho bomba zapadla přesně k tyči. Euforie z nečekaného vyrovnání ale z hráčů Espaňolu rychle vyprchala. V penaltovém rozstřelu, který byl ve finále soutěže naposledy k vidění před sedmi lety, je jako by uhranul brankář Sevilly Palop, který dokázal vychytat Luise Garcíu, hrdinu prodloužení Jonatase i Torrejóna. Na druhé straně neuspěl jen Daniel Alvés, což ale Seville i tak bohatě stačilo k úspěšné ohhajobě. Její hráči tak mohou dál snít o tom, že sezonu zakončí ziskem "treble", protože jsou dál ve hře o ligový titul i Španělský pohár.

Espaňol Barcelona - FC Sevilla 2:2 po prodl. (1:1, 1:1), na penalty 1:3

Branky: 28. Riera, 115. Jonatas - 18. Adriano, 105. Kanouté.
Rozhodčí: Busacca - Arnet, Cuhat (všichni Švýc.). ŽK: Moises - Luis Fabiano, Kanouté, Puerta. ČK: 68. Moises (Espaňol).
Penalty proměnili: Pandiani - Kanouté, Dragutinovič, Puerta. Neproměnili: Luis García, Jonatas, Torrejón - Daniel Alvés.
Diváci: 52.000.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme