V UEFĚ se našim nedařilo, vyhrála jen Sparta

Jediné vítězství zdobí české fotbalové kluby po prvních zápasech druhého kola Poháru UEFA. Už v úterý nestačila Viktoria Žižkov na Betis Sevilla 0:1, ve čtvrtek pak Slávie prohrála na půdě Partizánu Bělehrad 1:3 a Liberec nedal gól anglickému druholigovému Ipswich Townu a podlehl mu 0:1. Jediným úspěšným zástupcem v poháru tak zůstala pražská Sparta, jejíž vítězství 1:0 nad tureckým Denizlisporem ale taky příliš nepotěšilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

UEFA Cup

UEFA Cup | Foto: UEFA

Jedinou branku průměrného utkání na Letné vstřelil již ve dvacáté minutě Jarošík a před odvetou na horké turecké půdě jsou síly prakticky vyrovnané. Zápas měl od úvodního hvizdu rozhodčího očekávaný průběh - český mistr se ujal režie hry a turecký tým se zaměřil především na obranu. I když nastoupil v rozestavení 3-5-2, do obrany se stahovali i oba krajní záložníci. Ve dvacáté minutě turečtí obránci faulovali Čížka a k trestnému kopu ze dvaceti metrů se postavil Jarošík. Jeho ránu tečoval jeden ze soupeřů ve zdi a Heinen se k levé tyči natahoval marně. Hosté sice dokázali dobře kombinovat ve středu hřiště, ale před brankou Sparty byli zcela neškodní a během prvního poločasu na ni nevyslali jednu přímou střelu. Přesto pět minut po přestávce byli blízko vyrovnání. "Přetlačovaná" mezi Hübschmanem a Benčíkem vyzněla pro slovenského fotbalistu ve službách tureckého celku a podařilo se mu přehodit i vybíhajícího Blažka. Domácí obránce ale stačil svou chybu napravit, když na brankové čáře odvrátil nebezpečí. Zbytek zápasu už nepřinesl šesti tisícovkám zmrzlých diváků žádné vzrušení.

Sparta Praha - Denizlispor 1:0 (1:0)

Branka: 20. Jarošík.
Rozhodčí: Fröjdfeldt - Nilsson, Larsson (všichni Švéd.).
ŽK: Obajdin, Novotný - Cimen, Tandogan, Kabát, Ersen.
Diváci: 5778.

Sestavy:

Sparta Praha:
Blažek - Grygera, Novotný, Hübschman, Mareš - Poborský, Jarošík, Petráš, Čížek (66. Kincl) - Pospíšil (79. Jun), Obajdin (56. Michalík).

Denilzispor:
Heinen - Kratochvíl, Cimen, Servet - Özkan, Kabát (76. Levent), Ertugrul, Ilyas (88. Ücüncü), Hietanen - Tandogan, Benčík (64. Ersen).

Tři rychlé akce s přesnou koncovkou Partizánu Bělehrad pohřbily v dalším utkání naděje fotbalistů Slavie. Hosté působili lepším dojmem, ale nezachytili smrtící brejky soupeře, který si před odvetou po výhře 3:1 veze slibnou postupovou šanci. Slávisté potřebují k postupu v odvetě vyhrát alespoň 2:0. Smolnější úvod slávisty nemohl potkat. V druhé minutě se sice sami dostali po akci Dostálka k prvnímu střeleckému pokusu, jenže gólman Radiša Ilič míč vyrazil, a zahájil tak sérii zázračných zásahů. Domácí se dostali do první vážnější akce sice až v páté minutě, jenže hned z toho byl gól. Miškovič poslal z leva nevinný centr do šestnáctky, kde se však vymrštil Lazovič, který vystřihl parádní nůžky. Domácí spoléhali na rychlé kontry po stranách, při nichž měli slávisté problémy a po půlhodině inkasovali podruhé: tentokrát z pravé strany poslal přesný polovysoký míč před Černého pravý obránce Čirkovič a nabíhající Saša Ilič poslal míč podruhé do sítě. Trenér Beránek o přestávce poslal na hřiště třetího útočníka Kuku ve snaze vstřelit alespoň tolik důležitý gól. Přesná kombinace na hranici trestného území z 58. minuty skončila uličkou Pitáka na Dostálka a kapitán z těžkého úhlu zprava přízemní křížnou střelou konečně Partizan zaskočil. Po gólu slávistický tlak ještě zesílil a domácí se dlouhé minuty nemohli dostat ani za půlící čáru a až na poslední chvíli hasili šance hostů, z nichž nejslibnější měl znovu Vachoušek. Jenže Partizan se jen na okamžik vymanil z obležení a znovu udeřil. Vukič se dvacet minut před koncem opřel osmnáct metrů od branky do míče tak silně, že brankář Černý neměl jedinou šanci jeho projektil zastavit. Slávisté dostali lekci z efektivity a od vyšší porážky je po další střele Vukiče uchránil jen gólman.

Partizan Bělehrad - Slavia Praha 3:1 (2:0)

Branky: 5. Lazovič, 32. S. Ilič, 70. Vukič - 57. Dostálek.
Rozhodčí: Costa - Perdigao Silva, Cuhňa (všichni Port.).
ŽK: Savič, R. Ilič - Bejbl, Gedeon.
Diváci: 15.000.
Sestavy:

Partizan Bělehrad:
R. Ilič - Čirkovič (90. Ognjanovič), Miškovič, Savič, Bajič - Duljaj, Trobok, S. Ilič (67. Ivič), Vukič - Lazovič (79. Dalibašič), Iljev.

Slavia:
Černý - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Skácel - Piták, Dostálek, Gedeon, Kuchař (46. Kuka) - T. Došek (75. Adauto), Vachoušek (90. Müller).

O gól Ipswiche proti Liberci se postaral střídající Darren Bent a získal tak svému celku dobrou pozici do odvety, která se na stadiónu U Nisy bude hrát přesně za dva týdny. V poli byla hra zpočátku vyrovnaná, ale domácí dokázali dotáhnout své akce a postupně získávali územní převahu. První měl šanci anglický reprezentant do 19 let Ambrose, jehož hlavičku vytáhl brankář Kinský robinsonádou do autu. Pak se ocitl v dobrém postavení Armstrong, ale špatně trefil míč a poslal ho v malé vzdálenosti mimo tyče soupeřovy branky. Také po přestávce vyvíjel větší iniciativu český tým, ale branku dřív trefil Islanďan Hreidarsson v sestavě Ipswiche. Kinský byl na místě, ale v 75. minutě přece jen kapituloval. Amrstrong našel z levé strany nabíhajícího Benta, jemuž Janů nestačil, a střídající hráč prostřelil libereckého brankáře. Hned vzápětí hlavičkoval na druhé straně Baffour a od země se míč odrazil na břevno.

Ipswich - Slovan Liberec 1:0 (0:0)

Branka: 68. Bent.
ŽK: Gaardsoe - Zápotočný.
Rozhodčí:
Leuba - Cuhat, Barraud (všichni Švýc.).
Diváci:
16.138.

Sestavy:

Ipswich:
Marshall - Makin, McGreal (46. Gaardsöe), Brown, Hreidarsson - Ambrose (78. Finidi), Holland, Magilton, Clapham - Armstrong, Couňago (65. Bent).

Liberec:
Kinský - Zápotočný, Holeňák, Lukáš, Janů - Čapek (75. Slovák), Polák, Hodúr (78. Ančic), Zbončák - Slepička (57. Baffour), Nezmar.

Další výsledky:

Apoel Nicosia (Cyp) 0 - 1 Hertha Berlin (Ger)
Dinamo Zagreb (Cro) 0 - 3 Fulham (Eng)
Ferencvaros (Hun) 0 - 0 Stuttgart (Ger)
Sturm Graz (Aus) 1 - 0 Levski Sofia (Bul)
National Bu'rest (Rom) 0 - 2 Paris S.G. (Fra)
Fenerbahce (Tur) 1 - 1 Panathinaikos (Gre)
PAOK Saloniki (Gre) 2 - 1 Grasshoppers (Swi)
Anderlecht (Bel) 3 - 1 Midtjylland (Den)
Austria Vienna (Aus) 0 - 1 FC Porto (Por)
Lazio (Ita) 1 - 0 Red Star Belg. (Yug)
Vitesse Arnhem (Hol) 2 - 1 Werder Bremen (Ger)
Deport. Alaves (Spa) 1 - 1 Besiktas (Tur)
Leeds U. (Eng) 1 - 0 Hapoel Tel-Aviv (Isr)
Parma (Ita) 2 - 1 Wisla Krakow (Pol)
Celtic (Sco) 1 - 0 Blackburn R. (Eng)
Celta de Vigo (Spa) 3 - 0 Viking (Nor)
Malaga (Spa) 2 - 1 Amica Wronki (Pol)
Boavista (Por) 2 - 1 Anorthosis (Cyp)

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme