Vaidišová na finále nedosáhla

Tenistka Nicole Vaidišová si finále na Australian Open nezahraje. Sedmnáctiletá Češka prohrála v semifinále v Melbourne s Američankou Serenou Williamsovou 6:7 a 4:6. Vaidišová tak stejně jako loni na pařážském French Open do boje o titul nezasáhne. Ve světovém žebříčku se posune na deváté místo a vyrovná tak své maximum. Williamsová se ve finále utká s Ruskou Marii Šarapovovou, která porazila Kim Clijstersovou z Belgie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicole Vaidišová

Nicole Vaidišová | Foto: sportovci.cz

Sedmnáctiletá Češka se v duelu s dvojnásobnou šampionkou z Melbourne podle svých slov příliš tlačila do útoku. "Mohla jsem hrát líp, lepším stylem. Byly tam zbytečné nevynucené chyby, měla jsem to držet déle ve hře a nechat soupeřku víc hrát,"

Nepodrželo ji ani podání. "Dneska jsem neservírovala dobře, udělala jsem hodně dvojchyb a nebylo tam procento prvního servisu."

Serena Williamsová po zdravotních problémech vstoupila do turnaje až jako 81. hráčka světového žebříčku, ale na rozdíl od mladé Češky má za sebou spoustu velkých zápasů, navíc sedm vítězství na grandslamových turnajích. "Určitě je zkušenější, to samozřejmě ještě dlouho bude. Hrála dneska dobře a já ne, to byl podle mě jasný rozdíl. Mnohem lépe využívala své šance, je to velká šampionka," shrnula Vaidišová hodnocení zápasu.

V Melbourne podruhé v kariéře postoupila do grandslamového semifinále, takže své australské vystoupení nakonec zhodnotila pozitivně. "Z dneška jsem trochu zklamaná, chtěla jsem jít samozřejmě dál. Ale myslím, že jsem zahrála pár super zápasů, a jinak jsem určitě spokojená," řekla tenistka, která se vrátí do elitní desítky světového žebříčku. Vstup do sezony ji potěšil. "Na začátku sezony člověk neví, co má po pauze čekat, a já hrála dobře, takže jsem spokojená," uzavřela Nicole Vaidišová své účinkování na úvodním grandslamovém turnaji sezóny.

Vaidišová vstoupila do zápasu bez známek nervozity z grandslamového semifinále i toho, že hraje se svým dětským vzorem. Hned v úvodní hře získala podání americké soupeřky a vedla 3:1. Pak ale udělala při vlastním servisu několik chyb a o servis přišla. Další šanci si vypracovala v deváté hře a za stavu 5:4 ve svůj prospěch podávala na vítězství v setu. Dostala se i k setbolu, ale neproměnila ho. Williamsová vyrovnala na 5:5 a první sada nakonec dospěla do tie-breaku. Úvod zkrácené hry se sedmnáctileté Češce vůbec nevydařil a rychle prohrávala 1:5. S přispěním dvou dvojchyb soupeřky vyrovnala na 5:5, ale další dva míčky znovu patřily zkušenější Američance.

Po ztrátě úvodního setu Vaidišové utekla i první hra toho druhého, kdy čistou hrou ztratila servis. Vzápětí si vzala podání zpátky, ale dvojnásobná vítězka Australian Open jí brejk hned vrátila. Česká tenistka se snažila Williamsovou rozběhat, ale ta prokázala, že má i rychlé nohy. V páté hře druhého setu zradil Vaidišovou servis a po třech dvojchybách a jednom podání, které Williamsová zakončila vítězným returnem, pustila soupeřku do vedení 4:1. Bývalá světová jednička neúnavně vracela všechny míče a Vaidišová chybovala. Williamsová se dostala do vedení 5:1, ale o vítězství ještě musela bojovat. Desátá nasazená Vaidišová odvrátila čtyři mečboly a snížila až na 4:5. Za tohoto stavu však podruhé v zápase podávala Williamsová na postup a tentokrát si ho nenechala vzít. V pořadí šestý mečbol proměnila úspěšným zásahem na síti a v sobotu bude útočit na svůj osmý grandslamový titul.

Ve finále nebude chybět ani jeden z nejvýše nasazených tenistů. V ženské dvouhře do něj postoupila Ruska Maria Šarapovová, která v semifinále vyřadila Kim Clijstersovou z Belgie, mezi muži potvrdil svou suverenitu Roger Federer hladkým vítězstvím nad Andym Roddickem.

Ruská tenistka v Melbourne postoupila do finále poprvé a bude útočit na svůj třetí grandslamový titul, její finálová soupeřka jich má na kontě sedm.

Očekávaná bitva v semifinále mužské dvouhry mezi Federerem a Roddickem byla napínavá jen do poloviny prvního setu. V něm Roddick vedl 4:3, ale pak prohrál jedenáct her za sebou a sérii neúspěchů přerušil až za stavu 0:2 ve třetí sadě. To už byl švýcarský suverén na koni a bez ztráty setu postoupil do finále, kde ho čeká Chilan Fernando Gonzalez, nebo Němec Tommy Haas. Ti se o postup utkají v pátek ve večerním programu na kurtu Roda Lavera, který začne v 9:30 SEČ. Federer postoupil do sedmého grandslamového finále za sebou, což se naposledy povedlo Australanu Jacku Crawfordovi v roce 1934.

Ženy - semifinále dvouhry:

S. Williamsová (USA) - Vaidišová (10) 7:6 (7:5), 6:4, Šarapovová (1-Rus.) - Clijstersová (4-Belg.) 6:4, 6:2

Muži - semifinále dvouhry:

Federer (1-Švýc.) - Roddick (6-USA) 6:4, 6:0, 6:2

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme