Vaidišová porazila světovou jedničku a je ve čtvrtfinále!

Česká tenistka Nicole Vaidišová se postarala zatím o největší překvapení na grandslamovém French Open. V osmifinále totiž vyřadila světovou jedničku a nejvýše nasazenou Amélii Mauresmovou po setech 6:7, 6:1 a 6:2. Další soupeřkou Vaidišové bude americká tenistka Venus Williamsová. Druhý Čech v dnešním programu Roland Garros naopak neuspěl - Tomáš Berdych hladce prohrál se Švýcarem Federerem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicole Vaidišová

Nicole Vaidišová | Foto: sportovci.cz

Vaidišová, která si minulý týden ve Štrasburku zvedla sebevědomí premiérovým antukovým titulem, oplatila Mauresmové porážku ze stejné fáze letošního Australian Open. V Melbourne uhrála v osmifinále proti budoucí šampionce jen dva gamy, tentokrát ji ale po pomalejším startu do zápasu proháněla. Ani za stavu 2:5 v první sadě se majitelka šesti titulů z okruhu WTA nevzdala, dovedla hru do tie-breaku a v něm měla šanci i na zisk setu. Vlastními chybami ale soupeřce nabídla vedení 1:0.

Pak už šestnáctá nasazená Vaidišová na kurtu suverénně kralovala a dokonce soupeřce hrozila "kanárem". O téměř deset let starší Mauresmová, jež na Roland Garros nikdy nepřešla přes čtvrtfinále, ve druhé sadě uhrála game až za stavu 0:5. Také do rozhodující sady vstoupila Vaidišová lépe, dvakrát soupeřce prolomila podání a zápas v klidu dovedla k postupu, když proměnila třetí mečbol. Účastí ve čtvrtfinále si zajistila prémii 111 tisíc eur. Příští soupeřkou české tenistky bude bývalá první hráčka světového žebříčku Američanka Venus Williamsová. S finalistkou pařížského turnaje z roku 2002 Vaidišová dosud sehrála jediné vzájemné utkání, vloni na antuce v Istanbulu jí ve dvou setech podlehla.

Tomáš Berdych se naopak na Roland Garros premiérové účasti ve čtvrtfinále grandslamového turnaje nedočkal. V utkání čtvrtého kola dnes nestačil na světovou jedničku Švýcara Rogera Federera a prohrál hladce 3:6, 2:6, 3:6. Po zápase prohlásil, že soupeř sice nehrál úplně nejlépe, přesto ho k ničemu nepustil. Berdych, který byl posledním českým zástupcem v mužské dvouhře, podle svých slov sehrál jeden z nejhorších zápasů posledních týdnů. "Dal bych si trojku," oznámkoval své vystoupení dvacátý nasazený hráč. Přiznal, že hlavně zpočátku dělal hodně chyb a také se hůř pohyboval, protože už cítil únavu ze šňůry zápasů v poslední době.

Český tenista po dvou prohraných setech vedl v třetím 3:0, ale ani tehdy prý neměl pocit, že by mohl utkání otočit. "Federerovo podání jsem prorazil hlavně díky jeho chybám, prostě mi tu hru daroval," prohlásil dvacetiletý český tenista. Se svým celkovým vystoupením v Paříži, kde poprvé došel tak daleko, byl Berdych spokojen. Posteskl si trochu, že neměl moc přívětivý los, když mu přisoudil nejlepšího světového hráče. Právě Federerovi byl přál celkové vítězství v turnaji. Na jeho hře oceňuje ve srovnání se silovým tenisem druhého favorita turnaje Španěla Rafaela Nadala přesnost a lehkost. Vyzdvihl rovněž Federerovo gentlemanské chování mimo kurty.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme