Ve finále EURA jsou Portugalci, naši proti Řecku zítra

Fotbalové EURO má za sebou úvodní semifinále, ve kterém domácí Portugalsko zdolalo Nizozemce 2:1. První gól vsítil ve 26. minutě hlavou Christian Ronaldo, 13 minut po přestávce zvýšil střelou z dálky Maniche (manyš), a díky vlastní brance Andradeho už Nizozemsko stačilo jen zkorigovat. Ve druhém semifinále nastoupí ve čtvrtek večer český tým proti Řecku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalsko-Řecko

Portugalsko-Řecko | Zdroj: ČTK

Celek pořádající země si po opatrném začátku postupně vytvářel mírnou převahu a dostával se do šancí. V šesté minutě sice Decův centr Pauleta hlavou nelízl, přesto měl Van der Sar u levé tyče plné ruce práce, aby míč zachytil. Pak převzal tvůrčí roli Figo. Nejdříve unikl po pravé straně, ale Ronaldo na jeho přihrávku nedosáhl, pak po akci stejné dvojice mladík z Manchesteru United zamířil po zemi jen do náruče nizozemského brankáře. Portugalsko se dočkalo v 26. minutě, kdy si na Decův rohový kop vyskočil Ronaldo a přesnou hlavičkou otevřel skóre. Hned za dvě minuty mohl odpovědět Overmars, jenže z dvanácti metrů vypálil z voleje sice hodně tvrdě, ale těsně nad břevno. Vzápětí po Davidsově centru odvracel před Seedorfem Jorge Andrade. Portugalci se snažili opět udeřit přes levou stranu soupeřovy obrany. Deset minut před poločasem Deco vysunul Manicheho, který přihrál zcela volnému Pauletovi, ale kanonýrovi Paris St. Germain zkazil radost z první trefy na turnaji Van der Sar. V 41. minutě si pohrál Figo s Van Bronckhorstem a zakroutil střelu za bezmocného Van der Sara jen do pravé tyče. Předtím ještě poslal míč do portugalské branky Van Nistelrooij, ale radost z vyrovnání a dotažení českého útočníka Milana Baroše v čele tabulky střelců mu pokazil ofsajd.

Kouč Advocaat se snažil oživit ofenzivu. Do druhého poločasu poslal na hřiště Makaaye za Overmarse a vzápětí ještě Van der Vaarta za obránce Boumu. Obrovskou šanci však měli opět Portugalci, ale Pauleta tváří v tvář Van der Sarovi jen potvrdil své střelecké trápení. V 58. minutě však už neměl gólman Fulhamu nárok, protože po Ronaldově nakrátko rozehraném rohu Maniche z levé strany za šestnáctkou přesně trefil levý růžek branky. Z nadějného náskoku se však domácí neradovali dlouho. Za pět minut totiž chtěl Jorge Andrade odvrátit Van Bronckhorstův centr před dotírajícím Van Nistelrooijem, ale místo toho přeloboval brankáře Ricarda Pereiru. Vzápětí po Seedorfově trestném kopu nedosáhli na centr Van Bronckhorst ani Van Nistelrooij. V nastaveném čase si ještě vynutil v nadějné pozici faul na Coutovi Van Hooijdonk a sám trefil z přímého kopu jen zeď. Poslední šanci měl Deco, ale za několik vteřin ho už ani nemuselo mrzet, že ji neproměnil, protože švédský rozhodčí Anders Frisk zápas ukončil.

Portugalsko - Nizozemsko 2:1 (1:0)

Branky: 26. Ronaldo, 58. Maniche - 63. vlastní Jorge Andrade.
Rozhodčí: Frisk - Petersson, Ekström (všichni Švéd.).
ŽK: Ronaldo, Nuno Valente, Figo - Overmars, Robben.
Diváci: 46.679.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme