Ve fotbalové úplatkářské aféře je stíháno dalších 17 lidí

Sedmnáct nově obviněných přibylo v úplatkářské aféře, která zasáhla před časem český fotbal. Jde převážně o rozhodčí, které policie podezírá, že se pokusili ovlivňovat zápasy ve prospěch pražského klubu Viktorie Žižkov. Klub přesto sestoupil do nižší soutěže. Mezi obviněnými figurují také sportovní ředitel Viktorie Ivan Horník, delegát fotbalového svazu Adolf Růžička nebo někdejší mezinárodní arbitr Evžen Amler.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

úplatek

úplatek | Foto: CVVM

Horník byl dnes obviněn z uplácení, ostatní měli úplatky přijímat. Všichni podezřelí jsou stíháni na svobodě. Vzniklá situace může řádně zkomplikovat sobotní zahájení dalšího ročníku nejprestižnější fotbalové soutěže. Nového šéfa komise rozhodčích Jaroslava Melichara zpráva o tom, že mezi obviněnými jsou i arbitři, se kterými počítal na víkendová klání, zaskočila.

"Situaci mapuji a musí se přijmout okamžitě opatření; jak budu mít informaci, že rozhodčí obdržel obvinění, tak zastavena činnost a budu hledat náhradní řešení. Samozřejmě musím zajistit i případné doplnění kádru." Melichar už se nechal slyšet, že v nejhorším případě se sám ujme rozhodování jednoho ze sobotních zápasů.

Šéf žižkovského klubu Ivan Horník popřel, že by kvůli snaze udržet svůj tým v nejprestižnější soutěži, uplácel. "Můžu jen říct, že jsem dnes převzal policejní obvinění a že je to pro mě po sestupu Viktorky do druhé ligy další těžká životní chvíle a že samozřejmě jsem nebyl informován o tom, že mám 10 měsíců 24 hodin denně odposlouchávaný telefon, takže určitě jsem napovídal spoustu nesmyslů do toho telefonu, ale rozhodně odmítám jakékoli podplácení."

Obvinění už převzali nebo v nejbližších hodinách převezmou mimo jiných rozhodčí Zbyněk Pustka, Jaromír Pastyřík, Evžen Amler, Karel Vidlák, Pavel Poledník, asistenti Ladislav Talpa, Marcel Hábl a delegát Otakar Draštík. Jména dalších aktérů aféry zatím známa nejsou.

Asi největším překvapením je stíhání někdejšího uznávaného mezinárodního arbitra Evžena Amlera, který se stal šéfem nově založené Unie fotbalových rozhodčích.

Fotbalový svaz se rozhodl, že nebude nové události komentovat. "Já mám další pracovní kontakt s policií příští týden a dokud se to nedozvím přímo od policie, nemohu to komentovat, to jistě chápete," reagoval na nemilou novinku šéf disciplinární komise svazu Alexandr Károlyi.

Marika Táborská, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme