Ve Fukuoce kralovali Australané

Australští plavci vyhráli na mistrovství světa ve Fukuoce hodnocení národů se ziskem třiadvaceti medailí - 13 zlatých, 4 stříbrných a 6 bronzových. Poslední soutěžní den si Australané na konto připsali dvě zlata a jeden bronz. Na druhé místo se díky deseti zlatým medailím dostala Čína, třetí skončily Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hvězda Australana Iana Thorpea, trojnásobného olympijského vítěze ze Sydney, naplno zazářila i ve Fukuoce. Osmnáctiletý Thorpe vybojoval šest zlatých medailí a překonal tak dosavadní rekord, o který se ziskem pěti nejcennějších kovů na jednom šampionátu dělili Američané Jim Montgomery a Tracy Caulkinsová.

Montgomery byl pětkrát zlatý na mistrovství světa v Bělehradě v roce 1973 a Caulkinsová dokázala totéž o pět let později na šampionátu v Západním Berlíně. Australan navíc vytvořil tři světové rekordy, přičemž všechny už předtím držel, a výraznou měrou přispěl k překonání dalšího světového maxima v kraulařské štafetě na 4x200 metrů.

Konečné pořadí zemí podle medailových zisků:

1. Austrálie (13 zlatých, 4 stříbrné, 6 bronzových), 2. Čína (10,6,4), 3. USA (9,9,8), 4. Rusko (6,8,7), 5. Itálie (6,2,4), 6. Německo (4,7,8), 7. Nizozemsko (3,5,1), 8. Ukrajina (3,1,1), 9. Švédsko (1,3,2), 10. Velká Británie (1,2,4).

Milan Kopp, Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme