Velké finále v Ósace

Druhý den v Ósace a opět jedno české želísko v ohni, tentokrát v ženské tyčce. Událostí dne a dost možná celého atletického mistrovství světa bylo mužské finále v běhu na 100 metrů. V sedmiboji zazářila Carolina Klüftová ze Švédska. Unikátní výkon v chůzi na 20 kilometrů. Napínavý závěr ze sektoru koulařek. I nepříjemné okamžiky pro některé sportovce, to je dnešní bilance z Ósaky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistr světa Tyson Gay (uprostřed) v cíli

Mistr světa Tyson Gay (uprostřed) v cíli | Foto: AFP

Největší událostí dne byl určitě běh na sto metrů. V přímém souboji se tu potkali dva největší favoriti Asafa Powel z Jamajky a Američan Tyson Gay. V cíli se mezi favorizovanou dvojici vklínil Derrick Atkins z Baham. Zlato bral Tyson Gay a až pro bronz si doběhl Jamajčan Asafa Powel. V loňském roce se pětkrát radoval ze vzájemného soupeření Powell, tentokrát se konečně radoval Gay.

První finálová účast pro české barvy, zasloužila se o ní tyčkařka Kateřina Baďurová výkonem 455 centimentrů. Pavla Rybová nedokázala napodobit svou krajanku a výkonem 435 centimetrů do závěrečných bojů nepostoupila. V úterním finále tak budeme mít pouze jednu závodnici.

Hned v první ranní disciplíně byl vidět ojedinělý výkon Ekvádorce Jeffersona Peréze v běhu na 20 kilometrů. Dnešním vítězstvím posunul laťku svým možným budoucím vyzyvatelům hodně vysoko. V běhu na 20 kilometrů obhájil titul mistra světa a získal tak třetí titul v řadě. Druhý skončil Španěl Fernández a třetí Tunisan Ghulu. Horké počasí si vybralo v tomto běhu i svou daň. Dva závodníci museli být hospitalizováni v místní nemocnici pro totální vyčerpání. Samotný vítěz Ekvádorec Pérez se metr za cílovou páskou sesul k zemi a celé jeho tělo bylo zmítáno v křečích. I tady musela zasahovat zdravotní služba.

Carolina Klüftová je téměř k neporažení. Švédka vybojovala své třetí zlato v evropském rekordu 7032 bodů. Od prvního dne nedovolila svým soupeřkám žádné překvapení a šla za svým cílem bez zaváhání. Během finiše v závěrečném běhu na osmset metrů jí soupeřky udělaly podle dráhy špalír a nadšeně Klüftové tleskaly.

V sektoru koulařů soupeřily o zlato ženy a to až do posledního vrhu. Závodnice z Nového Zélandu Viliová svým posledním hodem v soutěži přehodila dosavadní vedoucí závodnici Ostapčukovovou z Běloruska a výkonem 20,54 udělala z konce drama. Běloruska měla ještě závěrečný pokus, ale dokázala se už jen přiblížit k vedoucí Viliové na 6 centimetrů. Na třetím místě se umístila Němka Kleinertová.

David Surmaj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme