Vítězem hokejové Ligy mistrů se stal Curych!

Nečekanými vítězi premiérového ročníku Ligy mistrů se stali hokejisté Curychu Lions. Ve druhém finálovém utkání porazili doma Magnitogorsk vysoko 5:0 a po úvodní remíze 2:2 se mohou radovat z trofeje pro nejlepší evropský celek. České útočné trio ve službách Metalurgu Marek, Rolinek, Kudrna se tak muselo spokojit se stříbrnými medialemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lední hokej (ilustrační foto)

lední hokej (ilustrační foto) | Foto: Jiří Hošek

Finále mělo ještě před prvním utkáním jasného favorita - ruský Magnitogorsk. V zápase ale ukázali své drápy i curyšští Lvi a o výhru na ledě svého soupeře přišli až v poslední minutě gólem Tomáše Rolinka.

Úvod odvetného utkání patřil domácím Švýcarům. Curych zatlačil svého soupeře do defenzívy, vyloženou šanci si ale nevypracoval. Postupem času začínal přebírat aktivitu Magnitogorsk a v sedmé minutě Kudrna jen těsně minul tyč Sulanderovy branky. Domácí ale jinak velmi dobře bránili a svou pozornost zaměřovali hlavně na českou útočnou řadu Marek, Rolinek Kudrna. Curych poté celkem v klidu přečkal první oslabení i Markovu nepříjemnou střelu, která mířila jen do boční sítě a sám odpověděl v 18. minutě. Od modré čáry vypálil Pittis, Proskurjakov kotouč pouze vyrazil a Down už měl snadný úkol trefit prázdnou branku.

Druhá třetina se velmi podobala té první. Oba týmy hodně bruslily a zápas měl velké tempo. Vyložené šance ale nepřicházely ani na jedné straně. Domácí si velmi důsledně hlídali tvořivé hráče soupeře a především Janu Markovi hodně znepříjemňovali hru. Až ve 34. minutě český forvard neudržel nervy na uzdě a rozhodčí ho za zbytečné podražení poslal na trestnou lavici. V následné přesilové hře Wichser nastřelil na hraně brankoviště postaveného Sejnu a od něho se kotouč odrazil do branky. Magnitogorsk dostal v závěru třetiny 71 vteřin početní výhody pěti proti třem, ale chyběla mu přesnější střelba.

Do závěrečné části vlétli hosté s touhou rychle vstřelit kontaktní gól, ale dobře bránící Curych dokázal soupeře držet v bezpečné vzdálenosti od své branky. Až ve 47. minutě se k bekendové střele dostal Rolinek, jistého Sulandera ale nepřekonal. Chvilku na to musel naopak na trestnou lavici Čistov a kapitán Lvů Seger ranou od modré zlomil veškerý odpor Metalurgu. Do té doby vyrovnaný zápas se změnil v exhibici domácích, kteří přidali ještě dvě branky a výhrou 5:0 pečetili překvapivý zisk trofeje pro nejlepší tým Evropy.

Švýcarský mistr z minulé sezóny získal vedle trofeje Silver Stone i finanční prémii milion eur a navíc si zahraje Victoria Cup s vítězem NHL.

Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme