Welsch se stal nejvýše draftovaným Čechem v historii

Jiří Welsch byl v newyorské hale Madison Square Garden jako druhý český basketbalista v historii draftován do zámořské NBA. Dvaadvacetiletého křídelního hráče a rozehrávače si vybral jako 16. v pořadí tým Philadelphia 76ers, práva na oporu slovinské Olimpie Lublaň však ihned vyměnil do Golden State za dvě budoucí možnosti volby v draftu v prvním či druhém kole.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbal

Basketbal | Foto: Vitisport

Úspěch v prvním kole talentů garantuje Welschovi tříletou smlouvu v NBA. Šestnáctá pozice na draftu do nejuznávanější soutěže světa je o šest příček lepší než dosavadní maximum jediného Čecha se zkušenostmi ze zámořské ligy Jiřího Zídka. Druhý Čech Luboš Bartoň se mezi 57 vyvolených nevešel.

Jedničkou letošního draftu se stal podle očekávání 226 centimetrů vysoký čínský pivot Jao Ming, jehož si vybrali Houston Rockets. Číňan je prvním cizincem, který byl zvolen prvním hráčem draftu, aniž by předtím působil na americké univerzitě. Je nejvyšším hráčem, který do ligy přibyl od doby, kdy před deseti lety začal hrát NBA Shaquille O'Neal.

Welsch byl vybrán jako třetí Evropan a pátý cizinec celkově. Evropskou jedničkou se letos stal Gruzínec Nikoloz Ckitišvili, jehož si vybral jako pátého v pořadí Denver. Z hráčů, kteří nepocházejí ze Spojených států byl v prvním kole vybrán už pouze Jugoslávec Nenad Krstič (24.), na nějž získali práva finalisté NBA z New Jersey.

Pořadí v draftu 2002:

1. Jao Ming (Čína, pivot) - Houston, 2. Jay Williams (rozehrávač) - Chicago, 3. Mike Dunleavy (křídlo) - Golden State, 4. Drew Gooden (křídlo) - Memphis, 5. Nikoloz Ckitišvili (Gruzie, křídlo) - Denver, 6. Dajuan Wagner (rozehrávač) - Cleveland, 7. Maybyner "Nene" Hilario (Brazílie) - New York, vyměněn do Denveru, 8. Chris Wilcox (křídlo/pivot) - LA Clippers, 9. Amare Stoudemire (křídlo/pivot) - Phoenix, 10. Caron Butler (křídlo) - Miami, .... 16. Jiří Welsch (ČR, rozehrávač/křídlo) - Philadelphia, vyměněn do Golden State

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme