O jablonecké fotbalové fujavici a české paranoie

Fotbal je kouzelný v tom, jak často dokáže outsider zaskočit favorita. Leckdy díky tomu vznikají dojemné, pohádkové příběhy. Jeden takový se po necelém roce zase přihodil v Jablonci.

Tento článek je více než rok starý.

Jablonec nad Nisou Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jablonečtí fotbalisté dostali od Příbrami 4 góly

Jablonečtí fotbalisté dostali od Příbrami 4 góly | Zdroj: ČTK

Pro domácí ligový tým to byla nepříjemná neděle. Venku fujavice a proti němu ta zpropadená Příbram, která v poslední době odveze z jeho města přesně takový výsledek, co zrovna potřebuje.

Loni na jaře příbramská precizní defenziva (v tu chvíli po Baníku druhá nejhorší v lize) zamkla svou branku na deset západů a čtvrtý nejlepší útok soutěže s čerstvým skalpem mistrovské Plzně byl najednou jako omráčený.

Konec, 0:0, Příbram jásá nad těsnou záchranou v posledním kole o skóre před Olomoucí. Paranoidní, nepřejícný a sarkastický národ brumlá nesmysly o dohodách či protislužbách a vzteká se nad fotografií klubových bossů Pelty a Starky, jak společně před zápasem svědomitě kontrolují kvalitu trávníku.

Uplyne necelý rok a ta kousavá Příbram je v Jablonci znovu. V situaci ještě bídnější, ale do konce ligy zbývá ještě šest kol a ona v sobě zrovna zázračně objevila spící ofenzivní monstrum – čtyřmi góly skolila minule nebohou Karvinou.

A malý ten, kdo má malý cíl – zmatená nejlepší obrana ligového jara (5 inkasovaných gólů v 9 zápasech) najednou neví, kam dřív skočit, a tak radši neskáče nikam. Podskakuje centry, otáčí se ke střelcům zády a radši se jim většinou nepřibližuje na méně než tři metry. 2:4, nejvíc inkasovaných branek v sezóně – a zrovna doma s posledním. Zápas blbec!

Bývalý funkcionář Příbrami prezidentem Jablonce

Druhý den jablonecká fujavice pokračuje v kabině. Rozezlené vedení klubu rozdává pokuty, výkonný ředitel Petr Flodrman se nebojí ani těch nejpříkřejších hodnocení. Hráči prý nesplnili představy a neprospěli jménu klubu. Kdo ví, jestli po takové zdrcující kritice dnes oka zamhouří!?

Pelta se Starkou tentokrát na hřišti neposedné drny před výkopem nezadupávali. Ostatně jméno toho prvního už mezitím vygumovali ze seznamu jabloneckých funkcionářů. Teď je na něm Adrianus Leonardus Franciscus Kruf – nový prezident Jablonce, kam přišel... shodou okolností z Příbrami.

Příbram nevzdává boj o záchranu, zvítězila v Jablonci

Číst článek

Ale to už se nám do našeho pohádkového příběhu pravidelného povelikonočního zmrtvýchvstání fotbalové Příbrami vkrádá ta česká paranoia. Vždyť hosti dali v Jablonci góly jak z fotbalové výstavy. To nebyl žádný basket Kralupy-Sparta s trapnými vlastními koši...

Zástupce kapitána Vít Beneš za celou jabloneckou kabinu pokorně přijal finanční trest. Výkon proti Příbrami prý neodpovídal možnostem jeho týmu. Ale hlavu vzhůru, není lepší šance napravit dojem než hned v dalším zápase proti první Slavii.

A za rok na jaře budeme všichni držet klukům z Jablonce palce, aby to proti té proklaté Příbrami konečně vyšlo...

 

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme