Zátopek dostane Medaili Pierra de Coubertina in memoriam

V Národním divadle se zítra rozloučí sportovní svět s legendárním běžcem Emilem Zátopkem. Vzdát poctu čtyřnásobnému olympijskému vítězi přijdou jeho přátelé, někdejší velcí soupeři, sportovci, umělci, politici i příznivci sportu, lidé, kteří ho obdivovali, pro které byl vzorem. Předseda Mezinárodního olympijského výboru Juan Antonio i Samaranch udělí jedné z největších postav historie světového sportu Medaili Pierra de Coubertina in memoriam.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emilu Zátopkovi, který zemřel 21. listopadu ve věku 78 let, se dostane státních poct. Jeho rakev na jevišti Národního divadla bude zahalena státní vlajkou, na závěr obřadu zazní česká hymna a až bude rakev opouštět divadelní budovu, vypálí vojáci pražské posádky čestnou salvu. Rozloučit se s fenomenálním atletem přijdou také premiér Miloš Zeman, předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a prezidentova manželka Dagmar Havlová.

Čestnou stráž u rakve budou stát slavní sportovci a herci Národního divadla. Juan Antonio Samaranch přednese smuteční projev a předseda Mezinárodní atletické federace Lamine Diack udělí Zátopkovi Zlatý řád za zásluhy. Vedle pozvaných hostů se může obřadu zúčastnit jen asi 450 lidí, další budou moci pietní akt sledovat na obří obrazovce na nádvoří za divadlem. Rozloučení bude možné sledovat v přímém přenosu na ČT2 od 10:55 a budou ho yvsílat také televize v Rakousku a Německu.

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme