Ze Zídka prý nervozita rychle spadla

Ačkoli se to může zdát k nevíře, včerejší zápas basketbalového Champions Cupu, ve kterém Mlékárna Kunín hostila Prokom Trefl Sopoty, byl i pro tak zkušeného borce, jakým bezesporu je pivot Jiří Zídek, v něčem premiérovým. Nepočítáme-li reprezentační klání, neobjevil se Jiří Zídek na českých palubovkách předlouhých jedenáct let. Naposledy se na ně postavil v sezóně 1990-91, kdy hájil barvy pražské Sparty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

basketbal

basketbal | Foto: Atlanta Hawks

Navíc, poprvé ve své kariéře nastoupil na území naší republiky k utkání evropského poháru, protože za Spartu odehrál pouze ligová klání. Co na tom, že tentokrát hájil barvy polských Sopot. "Před zápasem jsem byl možná trochu nervózní, ale jakmile se začalo hrát, tak ta nervozita opadla a soustředil jsem se jenom na výsledek a snažil se pomoci svému týmu k vítězství," řekl Jiří Zídek, který Sopotám pomohl k výhře osmnácti body a sedmi doskočenými míči. I přesto, že se mu dařilo lépe než v úvodním klání Champions Cupu proti běloruskému Grodnu, v tom podle Jiřího Zídka nebyla žádná zvláštní motivace. "Myslím si, že ne. Že jsem k tomu přistupoval jako ke každému jinému zápasu, nebo jsem se o to alespoň snažil. Přiznávám ale, že je to dlouhá doba, kdy jsem tady naposled hrál klubovou soutěž," pokračoval Jiří Zídek.

V hledišti novojičínské haly sledoval počínáni obrovitého pivota i reprezentační trenér Michal Ježdík, který se svými spolupracovníky jednal s vedením polského celku o uvolnění Jiřího Zídka pro potřeby národního celku. "Přesné detaily, jak jednání dopadla, neznám. Ale pro mne je důležité, že reprezentace chce, abych za ní hrál, a doufám, že všechno to tak i dopadne," uvedl Jiří Zídek ke svému setkání s Michalem Ježdíkem.

V Polsku, které je jeho pátou evropskou štací po návratu ze zámoří, je zatím Jiří Zídek velmi spokojen. "Myslím si, že se tam snaží do basketbalu dostat hodně fanoušků a přilákat i pozornost médií. Basketbal jako sport tak jde nahoru, a soutěž je podle mne kvalitnější než třeba německá liga. Ale zatím jsem hrál jen pět zápasů, takže na podrobnější srovnání je ještě brzo," popisoval Jiří Zídek. Také podmínky, ve kterých spolu s manželkou a dvěma malými syny žije, nejsou o nic horší než v kterémkoli jiném klubu, kde působil. Navíc k moři to od svého bydliště má sotva pět set metrů. "Je to příjemné hlavně pro mojí rodinu, protože život profesionálního basketbalisty to jsou dva tréninky denně a hodně cestování na zápasy. Takže prostředí, ve kterém bydlíme ocení spíše moje rodina, a ta je spokojená," uzavřel reprezentační pivot.

Jan Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme