Zemřela největší legenda českého sportu

V nemocnici v pražských Střešovicích dnes ve věku 78 let zemřel Emil Zátopek. Legendární běžec byl hospitalizován od 30. října pro potíže způsobené mozkovou příhodou. Už v září ale Zátopek strávil ve střešovické nemocnici tři týdny, když trpěl horečkami vyvolanými virovým onemocněním. Daně Zátopkové, ale i českému atletickému svazu přichází od rána řadu soustrastné korespondence, mezi nimi i telegram od prezidenta Václava Havla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atletice se Emil Zátopek začal věnovat v roce 1941jako osmnáctiletý student průmyslové školy ve Zlíně. O pět let později reprezentoval poprvé Československo na mistrovství Evropy a během dalších dvou let se stal členem užší světové špičky. Své první olympijské zlato vybojoval na olympijských hrách v roce 1948 v Londýně v běhu na 10 kilometrů, na polovoční trati skončil druhý. Nejslavnější období prožil na hrách v Helsinkách, kdy jako první atlet světa dokázal postupně vyhrát běh na 5000 m, 10 000 m a také maratón.

Vedle olympijských úspěchů se může Zátopek pochlubit ještě osmnácti světovými rekordy. A protože zlatou olympijskou medaili získala v roce 1952 také Emilova manželka Dana, jsou Zátopkovi pokládáni za nejslavnější sportovní pár historie.

Poslední rozloučení s Emilem Zátopkem by se na návrh Českého olympijského výboru mělo uskutečnit ve středu 6. prosince v 11:00 v budově Národního divadla v Praze. Výbor musí navrhovaný termín ještě konzultovat s Danou Zátopkovou. Zúčastnit se ho chce i předseda Mezinárodního olympijského výboru Juan Antonio Samaranch. Udělá prý všechno pro to, aby byl v té době v Praze. „Nebude-li to z nějakého důvodu možné, pak mě zastoupí velvyslanec Pál Schmitt, šéf protokolu MOV,“ dodal.

Sekretariát Českého atletického svazu přijímá od rána kondolence z atletického světa. Nechyběla mezi nimi ani kondolence od předsedy mezinárodní federace Diacka. „Jsem hluboce zasažen zprávou o smrti Emila Zátopka, jedné z největších sportovních legend,“ napsal Diack v listu adresovaném celému atletickému hnutí v České republice.

Daně Zátopkové kondoloval kromě řady českých sportovců také prezident Václav Havel. Havel uvedl v telegramu, že s napětím a obavami sledoval Zátopkův boj s nemocí. Manželé Zátopkovi obdrželi z rukou prezidenta v roce 1998 medaili Za zásluhy.

Markéta Kaclová, Petr Souček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme