Zimní olympiádu v roce 2014 uspořádá ruské Soči

Zimní olympijské hry v roce 2014 se budou konat v ruském Soči. Na svém zasedání v Guatemale o tom rozhodli členové Mezinárodního olympijského výboru. Už v prvním kole volby vypadl rakouský Salzburg, jihokorejskému Pchjongčchangu ve finále scházely čtyři hlasy. Rusko postavilo svou kampaň na tom, že si olympiádu prostě zaslouží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda MOV Jacques Rogge

Předseda MOV Jacques Rogge | Foto: AFP

Když předseda MOV Jacques Rogge rozlepil obálku a přečetl jméno vítězného města, propukla ruská delegace v sále v nezřízené nadšení. Přímo na náměstí v Soči jásalo nad ránem místního času více než 15.000 lidí.

Rusko tak poprvé v historii země i bývalého Sovětského svazu získalo možnost uspořádat zimní olympiádu. Zatím hostilo jen letní hry v roce 1980 v Moskvě, v zimních olympijských soutěžích už jeho reprezentanti získali 293 medailí.

Ještě na začátku tohoto roku přitom patřilo Soči k outsiderům boje, v závěru ale považovali experti ruské letovisko na břehu Černého moře za favorita. První kolo sice vyhrál jihokorejský Pchjongčchang, v druhém však dostalo Soči o čtyři hlasy víc.

Stát i soukromí partneři hodlají do olympiády investovat přes 13 miliard dolarů.Většina sportovišť a zázemí pro gigantickou akci je potřeba v Soči teprve postavit. Místo je ale klimaticky unikátní; od břehů moře, kde bude většina stadionů a olympijská vesnice, je to pouze 20 minut jízdy pod vrcholy Kavkazu, kde se zase odehrají všechny lyžařské disciplíny.

Hlavním tahounem ruské kandidatury byl prezident Vladimir Putin, jenž má ve městě své letní sídlo a přijel jeho šance podpořit přímo do Guatemaly. Vítězství Soči podle něj zásadně změní image Ruska ve světě. "Vše bude postaveno včas," slíbil Putin svém středečním projevu. Z Guatemaly odjel ještě před vyhlášením výsledků.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme