Zimní olympijské hry v Turíně začaly

Italský prezident Carlo Azeglio Ciampi zahájil v Turíně 20. zimní olympijské hry. Zúčastní se jich 80 zemí, tedy o tři více než před pěti lety v Salt Lake City. Českou republiku bude v příštích dvou týdnech reprezentovat 84 sportovců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahajovací ceremoniál 20. zimních olympijských her v Turíně

Zahajovací ceremoniál 20. zimních olympijských her v Turíně | Foto: AFP

Českou výpravu přivedla na stadion osmnáctiletá rychlobruslařka Martina Sáblíková. Tomu osobně přihlížel i prezident Václav Klaus. "Olympiáda je unikátní v tom, že se tady nesoutěží v jedné disciplíně. Najednou se potkávají lidé z nejrůznějších oborů světového sportu, a to je vzácná věc. Tím je to přeci jen víc než izolovaná mistrovství," řekl prezident.

Rukopis módního návrháře Giorgia Armaniho se na slavnostním zahájení projevil zejména barevností a propracovaností zejména bizarních kostýmů. Skvěle nasvícená show, která občas připomínala futuristickou spartakiádu, trvala půl hodiny.

Ceremoniál zahájil olympijský vítěz v gymnastice Yuri Chechi úderem obřího kladiva do kovadliny, z níž vzápětí vyšlehl plamen. Na zahájení se představila třeba topmodelka a turínská rodačka Carla Bruniová. Roli Botticelliho Venuše si zase zahrála česká topmodelka Eva Herzigová. Samotný oheň zažehla desetinásobná olympijská medailistka lyžařka Stefania Belmondová.

Vojtěch Bidrman, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme