Běžkyně na lyžích Beranová obsadila ve sprintu v Ruce životní 7. místo. Mezi muži dominoval Klaebo

Běžkyně na lyžích Tereza Beranová na úvod Světového poháru obsadila sedmé místo v klasickém sprintu, což je její nejlepší výsledek v elitním seriálu. Ve finské Ruce sahala po finále, dělily ji od něj tři setiny. Do vyřazovacích bojů se dostali ještě Barbora Antošová, Ondřej Černý a Michal Novák, ale všichni vypadli ve čtvrtfinále. Z vítězství se radovali Švédka Emma Ribomová a suverénní Nor Johannes Hösflot Klaebo.

Tento článek je více než rok starý.

Ruka (Finsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tereza Beranová během kvalifikace sprintu světového poháru ve švýcarském Davosu

Tereza Beranová během kvalifikace sprintu světového poháru ve švýcarském Davosu | Foto: Gian Ehrenzeller | Zdroj: Profimedia

Beranová měla na okruhu dlouhém 1,4 kilometru jasnou taktiku. Na začátku se držela spíše vzadu a útočila v závěrečném kopci při nájezdu do cílové rovinky. Ve čtvrtfinále naprosto dominovala, když se tam posunula do čela a s velkým náskokem vyhrála. Čtvrtá ve stejné rozjížďce skončila Antošová.

Norská lyžařka Johaugová je podruhé zlatá, Nováková dojela v závodě na 10 kilometrů třicátá

Číst článek

V semifinále se Beranová v kopci protlačila na druhou příčku za Švédku Johannu Hagströmovou. V posledních desítkách metrů ale ukázala větší zrychlení Norka Kristine Stavaas Skistadová, jež na cílové čáře dostala špičku boty před českou reprezentantku.

Navzdory tomu Beranová sedmým místem o dvě příčky vylepšila své individuální maximum v SP z února 2021, kdy se prosadila do elitní desítky ve volném sprintu ve švédském Ulricehamnu. Ve sprintu klasickou technikou byla před pátečním závodem jejím nejlepším výsledkem dvacátá příčka z loňské Ruky.

Tehdy vyhrála Švédka Maja Dahlqvistová, která i tentokrát byla ve finále. Po závěrečném stoupání vedla, ale v poslední zatáčce před cílem upadla a dojela s velkou ztrátou šestá. Z premiérového triumfu v SP se díky tomu radovala její krajanka Ribomová.

Nadějné tažení českých reprezentantů

Beranová začala sezonu 20. místem v klasickém sprintu. V Ruce triumfovali Dahlqvistová a Terentěv

Číst článek

V kvalifikaci si z Čechů nejlépe vedl Černý, který měl devátý čas se ztrátou 2,68 sekundy na nejrychlejšího Johannese Hösflota Klaeba. V následném čtvrtfinále se stejně jako Michal Novák pohyboval v popředí, ale v posledním stoupání se propadl na třetí příčku. Černému unikla postupová druhá příčka o třináct setin, Novák na ni ztratil o tři setiny více.

V kvalifikačních bojích byl z Čechů vyřazen pouze Luděk Šeller, kterého na 33. příčce dělily od postupové třicítky čtyři desetiny sekundy.

Norský obhájce celkového triumfu v SP Klaebo se ukázal ve velké formě, kvalifikaci vyhrál o více než sekundu. Ve finále ještě přitvrdil, svému reprezentačnímu kolegovi Evenu Northugovi, který skončil druhý, nadělil více než vteřinu a půl. Norskou dominanci Norové při neúčasti potrestaných Rusů potvrdili i třetí Paal Golberg a čtvrtý Erik Valnes.

V sobotu čekají běžce na lyžích první distanční závody této sezony. Muži i ženy pojedou v Ruce 10 kilometrů klasicky s intervalovým startem.

nov, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme