VIDEO: Ruský běžkař Bolšunov neunesl závěr štafety. Uhodil soupeře hůlkou a v cíli ho srazil na zem

Skandální závěr měla štafeta mužů na Světovém poháru běžců na lyžích v Lahti. Vedoucí muž seriálu Rus Alexandr Bolšunov v cílové rovince vztekle udeřil finského finišmana Joniho Mäkiho, který ho při závěrečném útoku „zavřel“ za sebou. Po projetí cílem Bolšunov ještě do soupeře schválně najel a srazil ho na zem. Elitní ruská štafeta byla diskvalifikována, na třetí místo se místo ní posunul druhý ruský výběr.

Lahti (Finsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závod vyhráli suverénně Norové. Paal Golberg, Emil Iversen, Sjur Röthe a Simen Hegstad Krüger porazili druhé Finsko o 41 sekund.

Kvůli Bolšunovovu chování přišli o stupně vítězů Alexej Červotkin, Jevgenij Bělov a Denis Spicov. Na bronzovou pozici se posunula čtveřice Ilja Semikov, Ivan Jakimuškin, Andrej Melničenko a Sergej Usťugov.

Smutná si na druhém závodě Ski Classics doběhla pro páté místo, triumfovala Švédka

Číst článek

Mäki si po srážce s Bolšunovem v cílovém prostoru pohmoždil pravou ruku, která mu navzdory ledování otekla. „Ruka nevypadá moc dobře, uvidíme zítra,“ řekl finský lyžař. „Příště mu musím dát na závod helmu,“ žertoval o Mäkim olympijský vítěz Iivo Niskanen, který běžel na třetím úseku.

Podle trenéra ruské reprezentace Jegora Sorina měl být Mäki diskvalifikován. „Saša (Bolšunov) jel očividně pravou stranou a Fin se tam začal přesouvat, dvakrát se srazili lyžemi a v Sašovi to bouchlo,“ prohlásil Sorin. „Ten incident v cíli je samozřejmě něco jiného, ale za chování Mäkiho na trati měli být diskvalifikováni Finové,“ dodal.

Norské ženy prodloužily dlouholetou nadvládu ve štafetách a připsaly si čtrnáctý triumf v řadě. Tiril Udnes Wengová, Therese Johaugová, Helene Marie Fossesholmová a Heidi Wengová zvítězily o 43 sekund před Švédskem, třetí Finsko ztratilo minutu.

Norky nevyhrály pohárovou štafetu naposledy v únoru 2011 v Rybinsku, kde nestartovaly. Poslední porážku v seriálu utrpěly v listopadu 2009, kdy v Beitostölenu obsadily druhé místo za Švédkami.

Norové navázali na loňský úspěch z Lahti, kde se vrátili na první příčku po dvou třetích místech z roku 2019, kdy oba týmové závody vyhráli Rusové. Před tím Seveřané štafetě ve Světovém poháru vládli nepřetržitě od listopadu 2011.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme