Běžecké velmoci se odhlašují ze závodů Světového poháru. Ke Klaebovi a spol. se přidali i Švédi a Finové

Švédští a finští běžci na lyžích vynechají kvůli obavám z nákazy koronavirem prosincové závody Světového poháru v Davosu a Drážďanech. Již v úterý oznámila svoji neúčast ve Švýcarsku a Německu další běžecká velmoc Norsko včetně průběžně vedoucích závodníků SP Johannese Klaeba a Therese Johaugové.

Oslo Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Johannes Hösflot Klaebo na závodu Světového poháru v italském Val di Fiemme

Johannes Hösflot Klaebo na závodu Světového poháru v italském Val di Fiemme | Zdroj: Profimedia

„Bylo to velmi složité rozhodnutí, ale učinili jsme ho s ohledem na zdraví závodníků,“ řekl šéf švédského svazu Daniel Fahraeus. „Za této situace je riziko příliš velké. Chceme se zaměřit na přípravu na hlavní cíl sezony, kterým je mistrovství světa v Oberstdorfu,“ konstatoval hlavní lékař finské reprezentace Teemu Pasasen.

Jestli se Švédové a Finové vrátí do seriálu při lednové Tour de Ski, která se tradičně pojede ve Švýcarsku a v Itálii, se stejně jako v případně Norů rozhodne později.

‚Musíme dát přednost zdraví.‘ Norští lyžaři nepoletí na závěr Světového poháru, vyhraje Bolšunov

Číst článek

V Davosu a Drážďanech budou ve startovní listině určitě scházet tři ze čtyř nejlepších mužů a osm z deseti nejlepších žen pořadí SP.

Klaebo nechce riskovat

Čtyřiadvacetiletý Klaebo nebude podle informací rádia NRK závodit až do konce roku, protože nepovažuje za rozumné v současné situaci tolik cestovat.

Stejný postoj zaujal i jeho reprezentační kolega Emil Iversen. Šéftrenér Espen Bjervig nevyloučil, že minimálně závody v Davosu vynechá celý norský tým.

„Jsem toho názoru, že lyžování a závodění jsou ve srovnání se současnou pandemií vcelku nedůležité,“ řekl trojnásobný olympijský vítěz Klaebo, který při úvodní zastávce SP ve finské Ruce vyhrál dva ze tří závodů a ujal se vedení v průběžném pořadí seriálu.

„V této době považuju mezinárodní cestování za chybu. Přináší to kontakt příliš velkého počtu lidí. Vyžaduje to použití letadel, autobusů, letišť a mnoho dalšího. Nebudu se tomu vystavovat,“ řekl Klaebo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme