Desítka volně na mistrovství světa českým běžkyním na lyžích nevyšla. Další zlato má Norka Johaugová

Nejlepší české běžkyni na lyžích Kateřině Razýmové závod na 10 kilometrů volnou technikou na mistrovství světa nevyšel. Místo útoku na elitní desítku obsadila až 25. příčku. Předčila ji i reprezentační kolegyně Kateřina Janatová, která skončila jednadvacátá. Po vítězství ve skiatlonu získala v Oberstdorfu druhé zlato favorizovaná Norka Therese Johaugová a má už dvanáctý titul mistryně světa.

Oberstdorf (Německo) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Razýmová.

Kateřina Razýmová. | Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN | Zdroj: Reuters

Razýmová na konci ledna skončila na volné desítce devátá v závodě Světového poháru ve Falunu, kde byla kompletní konkurence, a dnešní závod měl být její nejsilnější disciplínou na MS.

Razýmová s Janatovou dojely v závodu dvojic na mistrovství světa osmé, stejnou příčku obsadili muži

Číst článek

Na prvním mezičase po 1,5 kilometru byla jedenáctá, ale pak se začala rychle propadat. Po čtrnáctém místě ve skiatlonu se tentokrát umístila až ve třetí desítce. Na vítěznou Johaugovou ztratila bezmála dvě a půl minuty.

Třiadvacetiletá Janatová byla o 9,3 sekundy rychlejší než Razýmová a 21. místem zaznamenala svůj nejlepší individuální výsledek na MS. Navázala na loňský povedený závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě, kde byla na volné desítce třináctá.

Nejúspěšnější lyžaři mistrovství světa klasiků

  • Marit Björgenová Norsko/běh (18 zlatých, 5 stříbrných, 3 bronzové)
  • Jelena Vjalbeová SSSR/SNS/Rusko/běh (14, 3, 0)
  • Petter Northug Norsko/běh (13, 3, 0)
  • Therese Johaugová Norsko/běh (12, 2, 3)

Třetí česká reprezentantka Petra Hynčicová obsadila 33. příčku. Dvě místa za ní skončila mezi specialistkami lotyšská biatlonistka Baiba Bendiková.

Johaugová potvrdila, že na mistrovství světa vládne distančním závodům. Předloni v Seefeldu ovládla všechny tři a druhý krok k tomu udělala i v Oberstdorfu. Triumfovala s náskokem více než 54 sekund před Fridou Karlssonovou ze Švédska. „Tohle byl rozhodně nejlepší závod, jaký jsem kdy jela,“ radovala se Johaugová. Ženskou desítku na MS vyhrála s největším náskokem od roku 1962.

Ziskem dvanáctého zlata se dvaatřicetiletá Norka zařadila na čtvrté místo historických tabulek napříč pohlavími, kterým vévodí osmnáctinásobná světová šampionka Marit Björgenová z Norska. Johaugová může ještě v Obertsdorfu atakovat třetího Pettera Northuga (13 zlatých) a druhou Jelenu Vjalbeovou z Ruska (14 zlatých), protože má šanci na titul i se štafetou a na klasické třicítce.

Za Karlssonovou získala bronz další Švédka Ebba Anderssonová. Stejné pořadí na stupních vítězů bylo i v sobotním skiatlonu.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oberstdorfu (Německo):
Ženy - 10 km volně:
1. Johaugová (Nor.) 23:09,8, 2. Karlssonová -54,2, 3. Anderssonová (obě Švéd.) -1:06,9, 4. Digginsová (USA) -1:12,0, 5. Sorinová (Rus.) -1:13,8, 6. Kallaová (Švéd.) -1:16,3, 7. Hagaová -1:25,9, 8. Fossesholmová (obě Nor.) -1:41,0, 9. Stadloberová (Rak.) -1:42,2, 10. Roponenová (Fin.) -1:43,9, ...21. Janatová -2:19,8, 25. Razýmová - 2:29,1, 33. Hynčicová (všechny ČR) -2:57,0.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme