Běžkyně na lyžích Razýmová se poprvé v sezoně dostala do elitní desítky. Novák doběhl patnáctý

Běžkyně na lyžích Kateřina Razýmová skončila na Světovém poháru ve Falunu devátá v závodě na 10 kilometrů klasicky s intervalovým startem a poprvé v sezoně se dostala do elitní desítky. Michal Novák obsadil na stejné trati mužů 15. příčku. Závod žen vyhrála Finka Kerttu Niskanenová, která si připsala premiérové vítězství v tomto ročníku. Mužům dominovali Norové v čele s lídrem seriálu Johannesem Hösflotem Klaebem.

Falun (Švédsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Razýmová

Kateřina Razýmová | Zdroj: Reuters

Pro jednatřicetiletou Razýmovou, jež se vrátila k závodům po mateřské přestávce loni v prosinci, bylo dosud nejlepším umístěním ve Světovém poháru po pauze jedenácté místo z lednové desítky volným způsobem s hromadným startem ve Val di Fiemme.

Do první desítky se vrátila ve Falunu, kde byla před dvěma lety devátá na volné desítce. To bylo její poslední individuální umístění v top desítce mezi elitou. Razýmová využila oblíbenou klasickou desítku s intervalovým startem.

„Patří to mezi mé nejoblíbenější disciplíny a Falun patří mezi mé nejoblíbenější destinace. Je to můj nejlepší výsledek od porodu a ve Skandinávii si ho cením ještě o něco víc. Jsem hodně spokojená se svým výkonem. Myslím si, že se mi podařilo dobře rozvrhnout síly. Jelo se mi skvěle,“ uvedla v nahrávce pro média.

Kvalitní lyže

K návratu mezi elitu české reprezentantce pomohla i kvalita lyží. „Za poslední rok jsem neměla pod nohama lepší lyže než dneska. Je škoda, že to nevyšlo na mistrovství světa, ale lepší někdy než nikdy,“ dodala Razýmová, jejímž maximem na světovém šampionátu bylo 13. místo ve skiatlonu.

Za vítěznou Niskanenovou dnes zaostala o 49 sekund. Získala ale mimo jiné skalp vedoucí ženy průběžného pořadí Světového poháru Tiril Udnes Wengové. Norku díky lepšímu závěru porazila o téměř sedm sekund. Druhé místo obsadila Katharina Hennigová z Německa. Bronz putuje k Anne Kjersti Kalvaaové. Druhá česká reprezentantka na startu Kateřina Janatová obsadila 37. místo s odstupem dvou minut a deseti sekund.

Závod mužů

Český reprezentant Michal Novák se po rychlém úvodu pohyboval v první polovině druhé desítky. Na Klaeba, jenž si připsal 63. triumf ve Světovém poháru v kariéře, nakonec na konečném patnáctém místě ztratil necelých 58 sekund. V průběžném pořadí seriálu se český lyžař posunul z jedenáctého na deváté místo.

Norský fenomén vyhrál před trojicí krajanů, na druhého Martina Löwströma Nyengeta náskok deseti sekund. Třetí Harald Östberg Amundsen měl manko 20,7 sekundy, čtvrtý byl Paal Golberg. Celkem Norové obsadili v první desítce sedm míst.

SP v běhu na lyžích ve Falunu (Švédsko), 10 km klasicky:

Muži: 1. Klaebo 24:55,3, 2. Nyenget -10,7, 3. Amundsen -20,7, 4. Golberg (všichni Nor.) -23,0, 5. Hyvärinen -24,7, 6. Hakola (oba Fin.) -30,4, ...15. Novák (ČR) -57,6.

Ženy: 1. Niskanenová (Fin.) 27:08,5, 2. Hennigová (Něm.) -15,9, 3. Kalvaaová (Nor.) -22,3, 4. Digginsová (USA) -31,6, 5. Sundlingová (Švéd.) -36,3, 6. Brennanová (USA) -44,5, ...9. Razýmová -49,2, 37. Janatová (obě ČR) -2:10,0.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme