Skoro němá šampionka. Kuzminová získala první titul mistryně světa, ale nemohla mluvit

Na velký úspěch reaguje řada sportovců radostným výkřikem, slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová ale slaví v tichosti. I přesto, že se v závěru bohaté kariéry konečně stala mistryní světa, když v Östersundu ovládla sprint.

Östersund Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smát se mohla, mluvit ne. Anastasia Kuzminová získala první titul mistryně světa

Smát se mohla, mluvit ne. Anastasia Kuzminová získala první titul mistryně světa | Foto: TT News Agency/Jessica Gow | Zdroj: Reuters

Na trati dokonale maskovala nachlazení rychlým během, při vyhlášení zase tím, jak hbitě vyskočila na nejvyšší ze stupňů vítězů. Jenže pak začala tisková konference…

Přehrát

00:00 / 00:00

Anastasia Kuzminová vyhrála MS, i když přišla o hlas

„Právě to, že mi chybělo zlato z mistrovství světa ve sbírce, byla ta největší motivace. Neočekávala jsem, že zvítězím i s jednou chybou. Myslela jsem si, že budou potřeba dvě nuly,“ šeptala po závodě.

K Anastasii Kuzminové se museli všichni novináři tisknout skoro jako v přeplněné tramvaji, aby jí rozuměli - přišla totiž o hlas. K euforickým událostem posledních minut se vracela skoro neznatelným šeptem.

„Je to velké překvapení. Děkuji fanouškům. I díky nim jsem pokračovala po zimní olympiádě a mohla jsem si splnit sen,“ říkala.

Přitom jde výjimečný moment ve výjimečné kariéře, dokonce tři zlata z olympijských her už rodačka z Ruska má, jenže na titul mistryně světa dlouho čekala. Dočkala se na poslední chvíli.

Mistryní světa ve sprintu je Kuzminová, z Češek byla nejlepší sedmá Davidová

Číst článek

„Byl to jeden z důvodů, proč si ještě o rok prodloužila kariéru. A její sen se splnil, takže je to úplná paráda. Ještě před závodem jsme se rozmýšleli, jestli bude vůbec startovat, protože měla zdravotní problémy,“ vysvětloval český kouč slovenského týmu Tomáš Kos.

Jediným negativním následkem je tak ztráta hlasu a mistryni světa čeká kloktání. „Pro ni je to velmi těžké, ale na druhou stranu manžel bude rád. Doma bude aspoň chvíli klid,“ usmíval se trenér.

Těžko říct, kdy se Anastasii Kuzminové vrátí hlas a hlavně kdy se ona sama vrátí na trať, navzdory úspěchu ve sprintu zatím není stoprocentně jisté, zda zasáhne do nedělní stíhačky.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme