‚Začne se jet a já nemám z čeho brát.‘ Biatlonisty ve Světovém poháru sráží pomalý běh

Ani bezchybná střelba už nestačí českým biatlonistům k dobrému výsledku. Až na Markétu Davidovou se potýkají se špatnou běžeckou formou, podle trenéra Zdeňka Vítka by se jim ale pomalý start mohl vrátit na MS.

Ruhpolding Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na střelnici Ondřej Moravec září, problém nastává na běžeckém okruhu

Na střelnici Ondřej Moravec září, problém nastává na běžeckém okruhu | Foto: Český biatlon, Jaroslav Svovoda

„V tom posledním kole se začne jet a já nemám z čeho,“ stěžoval si Ondřej Moravec Zdeňku Vítkovi po biatlonovém závodě s hromadným startem, ve kterém skončil v Ruhpoldingu patnáctý.

Bezchybná střelba, ale pomalý čas. ‚Bojuju, co to jde, ale je to čím dál tím těžší,‘ zoufá si Moravec

Číst článek

Podobné vedou závodníci s trenéry častěji, než by si přáli. Až na Markétu Davidovou jsou čeští biatlonisté oproti konkurentům o dost pomalejší na lyžích. Ani bezchybná střelba už jim nestačí na dobré výsledky.

„Kvůli tomu už to nedělám. Abych se dřel celé léto a pak jezdil takovéhle výsledky. Tohle už nechci zažít,“ říká Ondřej Moravec Radiožurnálu.

Především Moravce trápily před sezonou i v jejím průběhu zdravotní problémy. Jenže zkušený olympijský medailista ze Soči není jediný, kdo se v běžecké části biatlonu trápí. Ale proč to tak je?

„Je to na delší analýzu, ale neviděl bych to tak tragicky. Někdo je to horšími lyžemi, jindy se člověk hůř vyspí. Když zrychlíme o 10 vteřin na kolo, budeme úplně jinde. A zrychlit 10 sekund na třech kilometrech není až takový problém,“ přemýšlí Zdeněk Vítek.

Se špatnými výsledky v běhu se navíc podle trenéra Zdeňka Vítka během sezony těžko něco dělá, protože mezi závody není čas na tvrdší trénink.

„Ale může se stát, že průměrnější výkon se ve finále promění v to, že budeme dobře jezdit na konci sezony, v to pořád věřím,“ doufá trenér reprezentace.

Do mistrovství světa mají čeští biatlonisté ještě měsíc a půl, do té doby stihnou v tomto týdnu SP v italské Anterselvě a pak v únoru v Kanadě a Spojených státech.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme