Čeští biatlonisté dojeli ve štafetě na mistrovství světa na čtvrtém místě, neudrželi senzační vedení

Česká štafeta mužů dojela na biatlonovém mistrovství světa v Oberhofu štafetový závod a slaví svůj nejlepší výsledek v této disciplíně od roku 2019. Tým ve složení Martin Krčmář, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký a Jonáš Mareček využil zaváhání favoritů v náročných povětrnostních podmínkách a do posledního položky bojovali o medaili. Závod vyhráli biatlonisté Francie, za kterými se zařadili Norové a Švédi.

Tento článek je více než rok starý.

Oberhof (Německo) (Aktualizováno: 14:03 18. 2. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biatlonista Tomáš Mikyska

Biatlonista Tomáš Mikyska | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

Nejzkušenější český biatlonista v poli Krčmář vstoupil do závodu povedeně. Český tým vyšvihla do čela závodu čtvrtá střelecká položka, na které Tomáš Mikyska stihl zastřílet ještě za slušných větrných podmínek.

Následný silný poryv větru ale ztížil podmínky dalším favoritům, kteří nabrali na české a francouzské závodníky velkou ztrátu. Na prvním místě následně předával i Jakub Štvrtecký s osmivteřinovým náskokem na Francouze.

Čtvrtý český závodník Jonáš Mareček ale svou položku vleže nezvládl a musel na dvě trestná kola. Francouz Quentin Fillon Maillet se následně osamostatnil v čele závodu a Česko předehnali reprezentanti Norska a Švédska. 

„Bylo to pro mě náročné, především na střelnici. Neřekl bych, že jsem měl nějaký špatný poryv, spíš jsem nedokázal odhadnout cíl větru a nezvládl to,“ litoval Mareček po závodě ve vysílání Radiožurnálu.

Johannes Thingnes Bö ale na rekordní šesté zlato na jednom mistrovství nedosáhl, cílovou rovinku s velkým náskokem projel první francouzský závodník. Mareček nakonec dojel se ztrátou 25 sekund na stupně vítězů. Mužský tým tak na světovou medaili ze štafety nadále čeká.

Mezinárodní biatlonová unie původně zvažovala, že se štafety kvůli předpovědím silného nárazového větru neuskuteční, v ranních hodinách ale dala závodníkům zelenou.

Ženskou štafeta v sestavě Markéta Davidová, Tereza Voborníková, Tereza Vinklárková a Lucie Charvátová nastoupí do závodu v 15.00.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu - štafety:

Muži (4x7,5 km): 1. Francie (Guigonnat, Fab. Claude, Jacquelin, Fillon Maillet) 1:21:48,8 (1 trest. kolo+9 dobíjení), 2. Norsko (Christiansen, T. Bö, Laegreid, J. T. Bö) -38,8 (2+14), 3. Švédsko (Femling, Ponsiluoma, Nelin, Samuelsson) -1:39,9 (1+13), 4. ČR (Krčmář, Mikyska, Štvrtecký, Mareček) -2:04,2 (2+10), 5. Německo -3:51,8 (5+8), 6. Švýcarsko -4:08,1 (6+8).

 15:00 štafeta 4x6 km ženy.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme