'Můj moment ukradl doping.' Sportovci bojují za čisté hry v Pchjongčchangu

Mají doma medaile, které ale přímo po závodě slavit nemohli. Dostali je totiž až poté, co jejich soupeře diskvalifikovali kvůli dopingu. Teď se zimní sportovci z různých zemí i odvětví spojili a kampaní nazvanou "My Moment", tedy "Můj okamžik", chtějí bojovat za čistý sport.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lowell Bailey se svého momentu dočkal, o jeden z předchozích ho ale obral doping

Lowell Bailey se svého momentu dočkal, o jeden z předchozích ho ale obral doping | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

„Můj okamžik na prvním místě mi sebrali. Nemohl jsem oslavit vítězství s naším týmem před fanoušky. O pouhé tři desetiny sekundy mi tenhle pocit ukradli,“ vypráví Němec Erik Lesser.

Běžec na lyžích Maxim Vylegžanin přijde o dvě medaile ze Soči a už nikdy nesmí závodit na olympiádě

Číst článek

„Přišel jsem o svůj okamžik s medailí, kterou jsem si zasloužil, před očima své rodiny a příznivců. Okradl mě doping,“ přidává se Američan Lowell Bailey.

Mluví sice jinou řečí, ale o podobných zkušenostech. Řada sportovců říká, že právě vítězné pocity, a ne cenné kovy jsou to nejkrásnější, co můžou zažít. Biatlonisty o ně připravil Rus Alexander Loginov, kterého diskvalifikovali za předchozí dopingový nález.

Zlaté medaile ze Světových pohárů v Annecy, respektive Kontiolahti dostali až mnohem později. Proto se teď v kampani, kterou pro sociální sítě připravily národní antidopingové agentury v čele s tou německou, vyslovují pro čistý sport.

Společně s japonskou snowboardistkou Takeuchiovou, britskou skeletonistkou Yarnoldovou, kanadským lyžařem Harveym nebo Seo Soon-Seokem, jihokorejským curlerem na vozíčku. Jejich cíl je zřejmý - aby se nic takového neopakovalo na únorových olympijských hrách v Pchjongčchangu.

„V roce 2018 nechci nechat doping ukrást můj okamžik, mou možnost ukázat světu, že zkratky nefungují. Žádám o své právo na férový sport. Nenechte nás čisté sportovce ztratit náš okamžik kvůli dopingu," žádá paralympijská lyžařka Stephanie Jallenová ze Spojených států.

Ani ona nechce zažít to, co už kolikrát museli skousnout i čeští sportovci. „Určitě to má nějaké kouzlo dostat to po závodě na olympijském stadionu. Ale jsem rád, že mám olympijskou medaili. Až už to proběhlo, jak to proběhlo,“ smířil se s historií oštěpař Vítězslav Veselý.

Podobně jako on dostali olympijskou medaili opožděně po dopingu některého ze soupeřů třeba i diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová, zápasník Marek Švec nebo lyžařka Kateřina Neumannová. Otázkou je, jestli právě kampaň na sociálních sítích opakování takových případů zamezí.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme