Ruská mužská biatlonová štafeta přijde o zlato ze Soči, Usťugov měl pozitivní test na doping

Mezinárodní biatlonová unie IBU anulovala kvůli dopingu výsledky ruských reprezentantů Jevgenije Usťugova a Světlany Slepcovové ze sezony 2013/14. Ruská mužská štafeta tak přijde o olympijské zlato ze Soči, které by místo ní měli získat Němci. Na další pozice se po očekávaném verdiktu MOV posunou čtveřice Rakouska a Norska, český tým bude v novém pořadí desátý.

Anterselva/Itálie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská mužská štafeta se zlatou medailí na olympiádě v Soči. O cenný kov ale přijdou kvůli pozitivnímu dopingovému testu Jevgenije Usťugova (druhý zleva).

Ruská mužská štafeta se zlatou medailí na olympiádě v Soči. O cenný kov ale přijdou kvůli pozitivnímu dopingovému testu Jevgenije Usťugova (druhý zleva). | Foto: Carlos Barria | Zdroj: Reuters

Rusko se odvolalo proti trestu za doping. Případ prověří sportovní arbitrážní soud

Číst článek

IBU vyšetřovala Usťugova, Slepcovovou a další ruské biatlonisty Alexandra Pečonkina a Alexandra Černyšova na základě analýzy dat z informačního systému moskevské kontrolní laboratoře, nálezů ve vzorcích z let 2010 až 2015 a podpůrných důkazů z takzvané McLarenovy zprávy o systematickém dopingu v ruském sportu.

Pečonkin a Černyšov již před časem dostali čtyřleté tresty. Usťugovovi za nález anabolického steroidu oxandrolonu a Slepcovové za jiný zakázaný prostředek ostarin IBU v sobotu formálně udělila dvouletý zákaz startů, neboť oba již ukončili kariéru.

Zatímco Usťugov o olympijské zlato přijde, Slepcovové zůstane. Se štafetou triumfovala o čtyři roky dříve ve Vancouveru. Tam Usťugov získal zlato v závodu s hromadným startem a štafetový bronz a obě tyto medaile mohou být rovněž v ohrožení. IBU totiž dál vyšetřuje jeho podezřelá krevní data počínaje lednem 2010.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme