Král mistrovství světa v Novém Městě končí. Biatlonista Svendsen postrádá motivaci

Čtyřnásobný olympijský vítěz, norský biatlonista Emil Hegle Svendsen, oznámil ve 32 letech konec kariéry. Do sportovního důchodu odchází jen pár dní po svých slavných krajanech Ele Einaru Björndalenovi a Marit Björgenové.

Tento článek je více než rok starý.

Oslo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen | Zdroj: Reuters

„Rozhodl jsem se, že moje kariéra skončila. Spekulovalo se, jestli pojedu tam, kde to před deseti lety začalo. Nepojedu,“ oznámil Emil Hegle Svendsen na tiskové konferenci s tím, že na start nové sezony do Östersundu už nedorazí.

Legendární biatlonista Björndalen ukončil kariéru. Stal se jedním z nejúspěšnějších sportovců na světě

Číst článek

Jak hlavní důvod uvedl ztrátu motivace po posledních nepříliš úspěšných sezonách. „Ale zůstává ve mně hrdost a radost z toho, co jsem zažil,“ ujistil 32letý Nor.

Jeho posledním velkým úspěchem zůstane bronzová medaile ze závodu s hromadným startem na olympijských hrách v Pchjongčchangu. V Koreji získal také dvě stříbrné medaile ve štafetách a byl vlajkonošem norské výpravy.

Pod pěti kruhy se mu nejvíc dařilo v letech 2010 a 2014. Ve Vancouveru vyhrál vytrvalostní závod a štafetu, v Soči ke zlatu ze smíšené štafety ve fotofiniši závodu s hromadným startem porazil Martina Fourcada, čímž ho připravil o zlatý hattrick.

Nejúspěšnější mistrovství světa zažil rodák z Trondheimu před pěti lety na Vysočině. Z Nového Města na Moravě si odvezl čtyři zlaté medaile, celkově je 12násobným mistrem světa.

Světový pohár ovládl v sezoně 2009/2010, v seriálu skončil i třikrát celkově druhý, jednou za krajanem Tarjeim Bö, dvakrát za francouzským rivalem Martinem Fourcadem.

V posledních dnech v Norsku zakončují kariéru velké sportovní hvězdy. Před Svendsenem skončila takové biatlonová legenda Ole Einar Björndalen a nejúspěšnější zimní olympijská sportovkyně všech dob Marit Björgenová.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme