Je škoda, že o tu báječnou atmosféru přijdeme, lituje opatření šéf českých biatlonistů Hamza

Šéf organizátorů biatlonových závodů v Novém Městě na Moravě Jiří Hamza není nadšený, že se letošní Světový pohár pojede bez fanoušků a bouřlivou atmosféru na Vysočině vystřídá jen šustění běžek po sněhu a rány z výstřelů do terčů. Rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, že diváci od čtvrtka do neděle kvůli koronaviru na závody nesmějí, ale respektuje.

Nové Město na Moravě (Aktualizováno: 17:15 2. 3. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf českých biatlonistů Jiří Hamza

Šéf českých biatlonistů Jiří Hamza | Zdroj: Profimedia

„Zprávu musíme přijmout, je to holý fakt. Samozřejmě to není nic příjemného, ale existují i vyšší principy. Biatlon není na světě nejdůležitější, zdraví lidí je důležitější. Rozhodnutí se přizpůsobíme,“ řekl Hamza ČTK.

Světový pohár v biatlonu bude v Novém Městě na Moravě kvůli hrozbě koronaviru bez diváků

Číst článek

Biatlonový Světový pohár míří na Vysočinu pošesté. V předchozích pěti ročnících si vybudoval pověst jednoho z fanouškovsky nejlepších podniků seriálu. I letos se do ochozů a k tratím chystalo každý den 30 tisíc lidí. „Je samozřejmě škoda, že o tu báječnou atmosféru letos přijdeme, ale tak to je,“ litoval Hamza.

Příjem ze vstupného je pro organizátory jedním z důležitých faktorů rozpočtu, který se pohybuje mezi 65 a 70 miliony korun. „Vstupné se bude blížit k pětatřiceti milionům, dohromady se vším všudy, s fakturacemi,“ uvedl Hamza.

O možném vracení vstupného se teprve rozhodne. „Až dostaneme oficiální rozhodnutí, zatím máme jen vyjádření z médií, tak to budeme řešit,“ řekl Hamza. V České televizi doplnil, že pořadatelé budou se státem jednat o kompenzaci. „Žádná pojišťovna takové věci neuhradí. Věřím, že zasedneme ke stolu a celá věc se rozumně vyřeší,“ řekl.

Přes sto tisíc fanoušků

Po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl novinářům, že stát o finanční kompenzaci neuvažuje. „Je to vyšší moc, rozhodnutí státu podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Týkalo by se jakékoliv infekční choroby a je to naše pravomoc. Postupujeme v tomto směru jako jiné státy. Mě to velmi mrzí, není to nic příjemného zasáhnout do tak významné akce, ale domníváme se, že je to zcela na místě,“ uvedl.

Krčmář reaguje na Světový pohár bez diváků. ‚Nejhorší možné rozhodnutí,‘ myslí si biatlonista

Číst článek

Fanoušci můžou Markétu Davidovou a spol. sledovat v televizních přenosech. „Předpokládám, že závody proběhnou standardně, akorát to bude trošku smutný pohled. Život přináší různé problémy a musíme se s tím srovnat,“ uvedl Hamza.

Také Mezinárodní biatlonová unie IBU uvedla, že je škoda, že se novoměstské závody pojedou bez tradiční kulisy. „Po čtyři dny ji vytváří přes sto tisíc fanoušků, což ze závodů dělá jedinečný zážitek pro sportovce. Jak ale IBU deklarovala, respektujeme a podporujeme všechna rozhodnutí národních autorit týkajících se opatření proti koronaviru,“ stojí v prohlášení IBU.

Většina týmů přijede do Nového Města na Moravě dnes. Sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář věří, že všichni včetně Italů jsou zodpovědní. „Věřím, že šli cestou prevence a vyhýbali se nakaženým regionům. Je to o zodpovědnosti každého ke svému okolí. Prevence je důležitá a to je základní věc,“ řekl Rybář v České televizi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme