'Když jsem přestala fungovat, odložili mě.' Koukalovou trápily úzkosti, v plánu má rodinu i návrat

Nad budoucností biatlonistky Gabriely Koukalové dál visí otazník. Na jednu stranu by ráda založila rodinu, zároveň ale prohlásila, že v biatlonu ještě neřekla poslední slovo. Končící sezonu vynechala nejen kvůli bolestem lýtek, ale také kvůli psychickým problémům a ztrátě důvěry.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Koukalová

Gabriela Koukalová | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Startu na olympijských hrách v Pchjongčchangu se Gabriela Koukalová vzdala 12. ledna, ale rozhodla se už před koncem loňského roku. "Neviděla jsem světlo na konci tunelu, bolest nohou byla obrovská. Když jsem přípravě nemohla dávat sto procent, jako zarputilému perfekcionistovi mi to přestávalo dávat smysl," vysvětlila v rozhovoru pro magazín Glanc.

Gabriela Koukalová nabízí svou zlatou medaili z Ruhpoldingu, výtěžek z dražby poputuje na charitu

Číst článek

Loňská mistryně světa ve sprintu a bývalá vítězka Světového poháru naposledy závodila před rokem 19. března. Od jara se ale cítila unavená, měla bolesti v lýtkových svalech z přetížených achilovek, a proto vynechala celou sezonu.

Místo korejské olympiády odletěla s kamarádkou na dovolenou a sledovala jen výsledky. "Bylo mi trochu smutno, že nemůžu také zažívat to napětí, vzrušení a emoce, které k olympiádě patří, ale současně jsem byla ráda, že český biatlon ukázal svoji sílu a že zdaleka nestojí jen na mně a mých výsledcích," řekla.

Zopakovala, že důvodem zhoršení stavu byla změna techniky běhu, kvůli které se stala bolest chronickou. Postupem času měla na bolest vliv rovněž psychika. "Na konci roku mě lýtka začala bolet, jen když jsem na biatlon pomyslela nebo viděla reportáž v televizi," uvedla a doplnila: "Úzkosti pramenily hlavně ze ztráty opory od lidí kolem. Nikdo kromě manžela a rodiny tady pro mě najednou nebyl."

'Jako bych byla věc'

Koukalová uvedla, že byla smutná z lidí okolo sebe. "Odvrátili se ode mě i ti, o kterých jsem si myslela, že jim na mně záleží. Jenže to asi platilo, jen dokud se mi dařilo. Jako bych byla nějaká věc, když jsem přestala fungovat, tak mě odložili," řekla, ale konkrétně nikoho nejmenovala. "Tohle je asi potřeba zažít a něco se z toho naučit."

Koukalová letos končí. Vrátí se?

Číst článek

Po oznámení, že sezonu vynechá, se Koukalové ulevilo. "Vnitřně jsem cítila, že se něco musí stát. Tělo jakoby chřadlo, opouštěla mě energie. Cítila jsem, že nastává čas, kdy bych neměla chtít pořád uspokojit všechny lidi kolem, ale naopak naslouchat více tomu, co chci já. A díky mým nejbližším, jako například manželovi, manažerovi, ale i trenérům, jsem se naučila říkat ne a brát větší ohled na sebe," řekla.

V životě složitě hledala své místo ve světě. Má podle svých slov problém se začlenit. "Dlouho jsem si vyčítala, že jsem jiná, chtěla jsem někam patřit. Ale v české biatlonové partě se mi to nepodařilo nikdy," řekla Koukalová.

S manželem o rodině, s Kolářem o biatlonu

"Snažila jsem vyhrávat a být úspěšná, abych se zalíbila rodičům, abych něco znamenala. Především tomu vděčím za všechny sportovní výsledky. Ale teď, po letech závodění, mi došlo, že není nic moc vznešeného na tom být lepší než ostatní, ale že daleko důležitější je být každý den alespoň trochu lepší osobnost," řekla. "V životě mě hnal pocit, že musím být úspěšná, abych něco znamenala. Abych nebyla Nikdo. Ale šťastná jsem nebyla skoro nikdy," konstatovala.

Ráda by jednou založila rodinu s manželem Petrem, bývalým předním badmintonistou. "Hodně o tom mluvíme, ale chceme se rozhodnout, až se všechno srovná. Až budu v úplně pohodě po všech stránkách," uvedla osmadvacetiletá sportovkyně.

V nejbližší době se setká s profesorem Pavlem Kolářem a rozhodne se, jak dál s biatlonem. "Zanevřela jsem na některé lidi z prostředí biatlonu, ale jak se znám, je možné, že za pár týdnů mi začne všechno, co mě poslední roky trápilo, zase chybět a začnu se připravovat na další sezonu. Pevně věřím, že jsem v biatlonu ještě neřekla poslední slovo," poznamenala a těšila se i na stěhování do nového domu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme