Grónsko nemá ani jednu biatlonovou střelnici, přesto už získalo zlato z dorosteneckého MS

Grónsko nemá ani jedinou biatlonovou střelnici, přesto v tomhle sportu získalo v končící sezoně zlato z mistrovství světa. I když zatím jen z dorosteneckého. Třeba to ale nebude dlouho trvat a uslyšíme o grónských biatlonových úspěších na té nejvyšší úrovni.

Nuuk/Grónsko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závod Světového poháru v rakouském Hochfilzenu

Biatlon (ilustrační foto). | Foto: Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

Sportovci někdy o svých týmech říkají, že jsou jedna rodina. Nemusíme tomu pokaždé úplně věřit, ale v grónském biatlonu je to naprostá pravda. Mistryní světa mezi dorostenkami se stala Ukaleq Slettemarková, vložený závod biatlonových nadějí na světovém šampionátu dospělých ovládl její mladší bratr Sondre, když porazil i nejmladšího sourozence Inuka. Matka Uiloq děti trénuje a zároveň šéfuje Grónskému biatlonovému svazu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Grónsko nemá ani jednu biatlonovou střelnici, přesto už získalo zlato z dorosteneckého MS

„A můj manžel byl předsedou svazu dřív, ale odstoupil, aby se stal sportovním ředitelem našich běžců na lyžích. Když sečteme všechny, kteří kdy za Grónsko závodili na mezinárodní úrovni mezi dospělými, tak jich bude tak 10, 15,“ říká Uiloq Slettemarková.

Uiloq počítá sebe i manžela Oysteina, kteří v nižším IBU Cupu nastoupili i v téhle sezoně, přestože už jim je přes 50, dřív závodili i ve Světovém poháru a na mistrovství světa, ale pravidelně končili mezi posledními.

„Dělávali jsme to tak, že jsme měli v létě normální práci, vlastně víc než půl roku, v zimě jsme si vzali volno a objížděli Světové poháry. Ale těžko jsme mohli uspět, když jsme přes léto nemohli doma trénovat na střelnici,“ říká Slettemarková.

Běžící Krčmář a sbírání podpisů. Biatlonisté na závěr sezony bavili na exhibici

Číst článek

Důvod, proč ji v Grónsku nemají stále, může působit úsměvně. Na největším ostrově světa pro ni prý nemají dost místa. Obyvatelná je totiž jen malá část země a v okolí hlavního města Nuuku je podle Slettemarkové problém najít prostor.

Její děti se teď můžou snáz zlepšovat díky tomu, že se rodina kvůli studiu dcery přestěhovala do Norska. A společný cíl? Dělat Grónsku dobré jméno, říká čtrnáctiletý Sondre Slettemark

„Jasně. Je super reprezentovat Grónsko, které nikdy nemělo žádné skvělé sportovce. Když sestra vyhrála dorostenecké mistrovství světa, byla to pro naši zemi velká událost. Rád bych na to navázal. Na šampionátech nebo ve Světovém poháru smíme závodit za Grónsko, ale protože nejsme samostatným státem, tak bych na olympijských hrách musel reprezentovat Dánsko,“ říká Sondre Slettemark.

Podobně jako několik lyžařů v minulosti se žádný z nich ale stupňům vítězů ani nepřiblížil - třeba se to povede grónské biatlonové rodině Slettemarkových.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme