Sport jde momentálně stranou, říká Jiří Hamza. Rodinám ukrajinských biatlonistů nabízí pomoc

Část ukrajinských žen a dětí prchajících před válkou může najít útočiště v Hnanicích na Znojemsku, kde jim poskytne ubytování šéf českého biatlonu Jiří Hamza. Rodiny ukrajinských biatlonistů jsou již na cestě do Čech.

Nové Město na Moravě Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf českých biatlonistů Jiří Hamza

Šéf českých biatlonistů Jiří Hamza | Zdroj: Profimedia

Ukrajinský biatlon je na vysoké úrovni a na nedávno skončených olympijských hrách v Pekingu měl hned jedenáct reprezentantů. Podle Hamzových informací je nyní většina z nich na frontě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf českých biatlonistů nabízí Ukrajině pomocnou ruku. Poslechněte si celý rozhovor

„Málokdo si dokáže představit, co se děje, když sportovci před deseti dny závodili na olympijských hrách a dnes čelí válce z očí do očí,“ říká Hamza, který nabídl rodinám ukrajinských reprezentantů pomoc.

„Postaráme se o ně se vším všudy. Zajistíme jim stravování i ubytování, stejně tak v našem areálu v Novém Městě na Moravě nabídneme Ukrajincům tréninkové možnosti. Rodinám sportovcům poskytneme vše, co bude potřeba,“ nabízí pomocnou ruku Hamza. 

„Když někdo bude mít zájem, vyjdeme jim vstříc včetně jejich dětí, maminek, babiček... Teď zkrátka musí jít sport stranou,“ doplňuje šéf českého biatlonu.

Jak rozhodla Mezinárodní biatlonová unie, ruští a běloruští biatlonisté už v letošních závodech Světového poháru vystupovat nebudou. O tvrdém přístupu ke sportovcům ze zemí, které stojí za útoky na Ukrajinu, se podle Hamzy vedla vzrušená debata. 

„Cítil jsem, že náš postoj byl velice chladný a všechno děláme pozdě, takže jsme si museli vyměnit názory. Teď je třeba jednat v řádu hodin. Byl jsem hodně ovlivněn i tím, když přišla zpráva, že na frontě zabili devatenáctiletého ukrajinského reprezentanta,“ říká Hamza.

Řeč je o bývalém členovi juniorské reprezentace Jehvenu Mališevovi, jehož úmrtí potvrdil ukrajinský biatlonový svaz. Z řad ukrajinských sportovců útok nepřežili ani profesionální fotbalisté Vitalij Sapyla a Jevhen Malyšev.

Pidručnyj u národní gardy

Jedním z biatlonistů, který ještě nedávno vystupoval na olympijských hrách a nyní brání svou vlast před rusou invazí, je exmistr světa Dmytro Pidručnyj. Slouží u národní gardy v rodném Ternopilu.

„Děkuji všem lidem, kteří mi píšou a mají strach o moji rodinu. A také všem, kteří podporují Ukrajinu,“ napsal třicetiletý exmistr světa Pidručnyj na instagramu, kde zveřejnil fotku v přilbě a uniformě.

„Momentálně jsem v rodném Ternopilu, kde sloužím u národní gardy. Tahle fotka byla pořízena při náletu,“ uvedl Pidručnyj, kterému pod příspěvkem vyjádřila podporu řada dalších biatlonistů.

„Buď silný,“ napsal například mistr světa a dvojnásobný bronzový medailista z olympiády Němec Benedikt Doll. Vzkaz přidala i dvojnásobná olympijská vítězka Norka Tiril Eckhoffová nebo čeští reprezentanti Michal Krčmář a Jessica Jislová.

Kromě Pidručného je na frontě podle médií mimo jiné i členka zlaté ukrajinské štafety z olympiády v roce 2014 Julia Džymová. K aktivním zálohám narukoval také bývalý profesionální tenista Sergej Stachovskij a připojil se také někdejší profesionální mistr světa v těžké váze a olympijský vítěz v boxu Vladimir Kličko, jehož starší bratr Vitalij je starostou Kyjeva.

Situace ve světě není příznivá, ale sport může být jistým prostředkem k oddechu od těžkých chvil. České biatlonisty čeká od čtvrtka 3. března do neděle 6. března Světový pohár ve finském Kontiolahti. Na programu jsou štafety, sprint a stíhací závody.

Ondřej Váchal, bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme