Ať je doping trestný čin, navrhne Hamza. Podle šéfa českého biatlonu má prohřešek ukončit kariéru

Nikoliv sportovní výkony, ale dopingová razie byla hlavním tématem letošního světového šampionátu v klasickém lyžování. Nemůže se totéž stát i na biatlonovém mistrovství světa v Östersundu?

Tento článek je více než rok starý.

Östersund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Hamza.

Jiří Hamza. | Foto: Luboš Pavlíček | Zdroj: ČTK

„Jistý si nemůže být nikdo ničím,“ uvědomuje si pro Radiožurnálu šéf českého svazu a zároveň viceprezident Mezinárodní biatlonové unie Jiří Hamza.

Poltoranin a dva Rakušané se přiznali k dopingu, lyžařům hrozí i vězení

Číst článek

Oficiální zprávy, že by se nový dopingový skandál s centrem v německém Erfurtu měl týkat i jakýchkoli biatlonistů, zatím nemá.

Nemá ani zprávy, že šampionátu v Östersundu hrozí podobná razie jako na lyžařském mistrovství v Seefeldu, jak naznačil předseda Německého olympijského výboru Alfons Hörmann v rozhovoru pro agenturu DPA.

„Uvidíme. Aféra asi bude žít dál svým životem, určitě to není ukončené. Bylo by nepříjemné, kdyby se něco podobného jako v Seefeldu stalo tady,“ přemýšlí Jiří Hamza.

Michal Šlesingr, který patří mezi biatlonisty s největším zájmem o antidopingovou problematiku, mluví trošku jinak: „Každá taková akce vyplaví nějakou špínu a pro sport to není dobře. Ale v zájmu průběžného očištění sportu je to prostě potřeba.“

A co dál se pro něj dá dělat? Šlesingr s Hamzou se shodují, že zpřísnit tresty za doping:

„Nevidím jinou cestu. Ani finanční sankci, ani dvouleté tresty nezaberou. Dokud lidi neuvidí, že v případě chycení je konec s kariérou, boj nemá vůbec žádný smysl,“ říká Jiří Hamza.

„Mezinárodní olympijský výbor by měl iniciovat, že kdo chce být jeho členem, měl by mít doping v zákonech přijatý jako trestný čin,“ přemýšlí Hamza.

Doping sice není trestným činem zatím ani v Česku, ale prezident biatlonového svazu to podle svých slov navrhne.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme