Johannes Bö vypálil jen čtyři rány z pěti. Suverén mezi biatlonisty se vzdá bodů a přijde i o prémie

Lídr Světového poháru biatlonistů Johannes Thingnes Bö se s mezinárodní unií IBU dohodl na tom, že se vzdá 43 bodů za čtvrté místo ze stíhacího závodu v Soldier Hollow. Norský suverén sezony, jenž v závodu v USA před dvěma týdny na poslední střelbě vypálil jen čtyři náboje místo pěti, také přijde o prize money ve výši 7000 eur (zhruba 180 000 korun).

Salzburg, Soldier Hollow Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Johannes Thingnes Bö zajel v Hochfilzenu nejrychlejší sprint

Johannes Thingnes Bö vypálil v Soldier Hollow jen čtyři rány | Foto: Murad Sezer | Zdroj: Reuters

Pětadvacetiletý Bö porušil pravidla při střelbě vstoje v závěru posledního individuálního závodu na SP v Utahu, což se později potvrdilo i podle televizních záběrů. Do cíle dojel se zbývajícím nábojem v zásobníku a informoval o tom rozhodčí.

Čeští biatlonisté odletěli na mistrovství světa. Velké ambice ale nemají

Číst článek

Jak uvedla IBU, kvůli špatné komunikaci mezi rozhodčími se informace nedostala k závodní komisi, jež se tak případem nezabývala a výsledky ponechala v platnosti.

„Je to nešťastná záležitost, ale ve spolupráci s Johannesem jsme snad našli nejlepší možné řešení,“ uvedl v tiskové zprávě sportovní ředitel IBU Felix Bitterling. Vysvětlil, že dodatečně už nebylo možné oficiální výsledky upravit.

„Doufáme, že díky Johannesově ochotě jednat v nejlepším zájmu sportu jsme to vyřešili nejlepším možným způsobem: žádná diskvalifikace, ale body a prize money mu byly odebrány,“ dodal.

Vítěz dvanácti závodů SP v sezoně i po ztrátě bodů vede pořadí seriálu s obrovským náskokem 291 bodů před Rusem Alexandrem Loginovem.

„Záležitost je tím pro mě uzavřená. Šel jsem za rozhodčími hned po závodě a řekl jsem jim, že porušení pravidel byla moje vina. Chci zdůraznit, že bych žádný trest nedostal, kdybych se k tomu nepřiznal. Doufám, že IBU udělá vše pro to, aby se podobné chyby neopakovaly,“ řekl Bö, jenž bude patřit k hlavním favoritům březnového mistrovství světa v Östersundu.

Průběžné pořadí Světového poháru biatlonistů po odebrání 43 bodů Johannesi Thingnesovi Böovi za porušení pravidel v Soldier Hollow (po 18 z 26 závodů):

1. J. T. Bö (Nor.) 936, 2. Loginov (Rus.) 645, 3. Desthieux 636, 4. Fillon Maillet (oba Fr.) 596, 5. Eder (Rak.) 569, 6. M. Fourcade (Fr.) 554, ...17. Krčmář 319, 24. Moravec 247, 48. Krupčík 70, 72. Šlesingr (všichni ČR) 22.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme