Často v elitní desítce, ale jen dvakrát s medailí. Českým biatlonistům skončila sezona

Hodně podařených závodů, ale málo těch špičkových. Tak by se dala stručně shrnout sezona českých biatlonistů, která o víkendu skončila. Mezinárodní závody včetně Světového poháru už jsou minulostí a čeští reprezentanti se za nimi ohlížejí se smíšenými pocity.

Tento článek je více než rok starý.

Oslo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Davidová

Markéta Davidová | Foto: Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

Hned na začátku zimy se Markéta Davidová dvakrát dostala v rakouském Hochfilzenu na stupně vítězů. Tím to s medailemi začalo, ale zároveň i skončilo, další už čeští biatlonisté ve Světovém poháru nezískali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Končí zima a s ní také biatlonová sezóna. Čeští reprezentanti se za ní ohlížejí se smíšenými pocity

„Doufám, že příští rok bude více závodů, kdy se mi sejde střelba a běh. Letos mi přišlo, že se mi to míjelo – když se mi dobře střílelo, špatně se mi běželo, a naopak,“ říká Markéta Davidová.

Lze ale najít řadu důvodů, proč se dá uplynulá zima hodnotit pozitivně. Právě Davidová skončila devátá v celkovém hodnocení Světového poháru, takhle vysoko ještě nebyla.

A v jednotlivých individuálních závodech nasbírali Češi díky ní, Michalu Krčmářovi, Tereze Voborníkové a Jakubu Štvrteckému celkem 22 umístění v elitní desítce. To je nejvíc od sezóny 2016/2017, kdy to zvládla Gabriela Soukalová skoro sama.

Krčmář i Davidová zakončili sezonu šestnáctým místem v hromadném závodě, slavili Bö a Öbergová

Číst článek

„Celkově jsem se sezonou spokojený, pocit z ním mám dobrý. Když chce člověk medaili, musí se sejít všechno – připravenost, servis, dobrá střelba... Někdy mi k tomu chyběl kousíček. Ale ne že bych nad tím nějak truchlil. Motivuje mě, že tady člověk vůbec může být a soutěžit s těmi nejlepšími, tedy kromě Johannese,“ zmínil suverénního vládce zimy Johannese Böa Michal Krčmář.

Podobně mohli hodnotit čeští biatlonisté i letošní mistrovství světa. Zaznamenali na něm několik slibných výkonů i výsledků, ale o medaili bojovali bez úspěchu.

„Medaili bychom samozřejmě chtěli, ale i tak ročník můžeme hodnotit jako úspěšný. Máme totiž obrovský potenciál do příštího roku, což je před mistrovstvím v Novém Městě na Moravě velká motivace. Třeba nám tam o to víc medailí cinkne,“ říká šéf svazu Jiří Hamza.

Právě únorové mistrovství světa v Novém Městě bude vrcholem příští sezony, která začne na konci listopadu. Do té doby čeká biatlonisty odpočinek a spousta tréninkové dřiny, ještě předtím se ale tuhle středu naposledy představí fanouškům při mistrovství republiky v Jablonci nad Nisou. 

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme