Příprava biatlonistů v létě? ‚Rozhýbávací květen, stoprocentní koncentrace později,‘ popisuje Krčmář

Biatlonové centrum v Jablonci nad Nisou, areál v Břízkách i tamní střelnice. Tam všude v posledních dnech tvrdě trénovali čeští biatlonisté. Před odjezdem na zahraniční soustředění využívali podmínek srovnatelných se zahraniční konkurencí.

Tento článek je více než rok starý.

Jablonec nad Nisou Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biatlonisté trénují na novou sezonu na speciálním pásu

Biatlonisté využívají při přípravě na sezonu i pás na kolečkové lyže | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

„V současné době máme díky Olympu super podmínky v Jablonci, kde skončila rekonstrukce asi dva roky zpátky,“ říká jeden z trenérů mužské reprezentace Aleš Ligaun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Krčmář v dubnu odpočívá, v květnu už mu začíná příprava. Více v příspěvku Pavla Petra

Biatlonisté přímo v centru mají k dispozici i pás na kolečkové lyže. Těch v Evropě opravdu moc není.

„Určitě se ty podmínky zlepšují, přišly i s výsledky. Je to složité, protože oproti Italům nebo Rakušanům nemáme ty hory, které mají přes 1 500 metrů, kde se dá trénovat. Museli bychom vyjet na Krkonoše, ale tam nemůžeme jezdit na kolečkových bruslích a střílet,“ přiznává Ligaun.

Jen v dubnu si biatlonisté užili volna. Měli prostor věnovat se aktivitám, při kterých se po náročné sezóně odreagují.

‚Člověk se musí hodně koncentrovat.‘ Biatlonisté už trénují s Rybářem a pilují klidovou střelbu

Číst článek

„Aktivity třeba ani nemáme, třeba jen koukáme na televizi týden v kuse. Od května začíná příprava. Ten měsíc beru jako takový rozhýbávací,“ líčí Michal Krčmář.

„V červnu beru, že se dělají objemy, že se něco začíná vytvářet. Ale pořád jsem v hlavě uvolněný. Spíš jdu na trénink a odtrénuji to, co mám. Moc to v tu dobu ještě nechci vnímat, nebo vysilovat se tím, že přípravu máme sedm měsíců až do listopadu,“ popisuje, jak vnímá přípravu jeden z nejzkušenějších reprezentantů v českém týmu Krčmář.

Na přelomu července a srpna si už ale moc dobře uvědomuje, že se zima přeci jen blíží. „Začínají tam být i stěžejní tréninky, kdy chodíme i do nějaké intenzity. Snažím se na ně stoprocentně koncentrovat a osahat si to, co by mohlo přijít v závodech. Konec července, srpen a září jsou pro mě ty stěžejní měsíce.“

„Od teď do podzimu začíná být příprava hodně důležitá. Každá absence v tuto chvíli by mohla mrzet, i když neříkám, že není nedohnatelná,“ doplňuje Michal Krčmář před další tvrdou biatlonovou dřinou.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme