Mistryní světa ve sprintu je Kuzminová, z Češek byla nejlepší sedmá Davidová

Sprint žen na biatlonovém mistrovství světa vyhrála slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová před druhou Ingrid Landmark Tandrevoldovou z Norska. Třetí skončila Němka Laura Dahlmeierová. Z Češek si nejlépe vedla Markéta Davidová, která obsadila sedmé místo.

Östersund/Švédsko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistryně světa Anastasia Kuzminová ze Slovenska

Vítězka sprintu Anastasia Kuzminová ze Slovenska | Foto: TT NEWS AGENCY | Zdroj: Reuters

V pátek hostil švédský Östersund první individuální závod mistrovství světa. Do sprintu žen nastoupilo české kvarteto Lucie Charvátová, Veronika Vítková, Eva Puskarčíková a Markéta Davidová.

Ať je doping trestný čin, navrhne Hamza. Podle šéfa českého biatlonu má prohřešek ukončit kariéru

Číst článek

Jako první z českých závodnic vyjela do závodu Charvátová a ve větrném počasí měla problémy se střelbou. Výsledkem byly čtyři střelecké chyby. To ji v cíli odsoudilo až na umístění na 71. místě.

Že nepříznivé povětrnostní podmínky přesné střelbě příliš nenahrávaly, potvrdily i další závodnice. Chybám se nevyhnula např. Dorothea Wiererová či její krajanka Lisa Vittozziová.

Výjimkou nebyla ani další česká reprezentantka Vítková, která ve střelbě vleže dvakrát chybovala. Na stojce už se ale polepšila a zastřílela čistě. Na lepší než 38. místo to ale nestačilo.

Na střelnici si dobře počínala slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová, která minula pouze jeden terč. Ještě lépe ale zastřílela Norka Ingrid Landmark Tandrevoldová, která byla střelecky stoprocentní. Navzdory jedné chybě to ale byla Slovenka, která šla do vedení.

Čistě střílela také Laura Dahlmeierová, která ale běžecky strádala. I přesto ale nakonec získala třetí místo.

Největší česká medailová naděje – Markéta Davidová zahájila závod jedním minutým terčem na ležce. Zaváhání na střelnici ale vynahrazovala solidním běžeckým výkonem. Na druhé střelecké položce složila úspěšně reparát i ve střelbě a sundala všechny terče. Nakonec z toho pro mladou Češku bylo sedmé místo.

„Rozhodně nejsem smutná. Jsem ráda za to umístění, ale ještě více mě těší, že tam byla jen jedna minela,“ hodnotila Davidová závod pro Radiožurnál.

„Dnes to bylo hrozně těžké pro všechny závodnice,“ dodala.

Jako poslední s českou vlaječkou na kombinéze vyjela do závodu Eva Puskarčíková. Kromě dvou chyb na střelnici se jí ale příliš nedařilo ani běžecky a v cíli byla až 59.

Vedení Kuzminová nakonec uhájila a mohla slavit titul mistryně světa. Druhé místo brala Norka Tandrevoldová, následovaná Dahlmeierovou z Německa.

Mistrovství světa v biatlonu v Östersundu:
Ženy - sprint (7,5 km): 1. Kuzminová (SR) 22:17,5 (1 trest. okruh), 2. Tandrevoldová (Nor.) -9,7 (0), 3. Dahlmeierová (Něm.) -12,6 (0), 4. Öbergová -13,2 (1), 5. Brorssonová (obě Švéd.) -21,7 (1), 6. Herrmannová (Něm.) -23,9 (2), 7. Davidová (ČR) -26,5 (1), 8. Jurlovová-Perchtová (Rus.) -31,4 (1), 9. Eckhoffová (Nor.) -32,6 (2), 10. Wiererová (It.) -33,2 (2), ...38. Vítková -1:42,0 (2), 59. Puskarčíková -2:32,3 (2), 71. Charvátová (všechny ČR) -2:56,8 (4).

krb, jsu, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme