Biatlon v Oberhofu letos nelemuje tradiční mlha. ‚Buď jsou diváci, nebo dobré počasí,‘ říká Štvrtecký

Začátek ledna tráví biatlonisté tradičně na Světovém poháru v německém Oberhofu. Platí to i letos. Ale některé tradice vzaly za své.

Tento článek je více než rok starý.

Oberhof (Německo) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Štvrtecký

Jakub Štvrtecký | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

Pro středisko v Durynsku to jsou netradiční scenérie. Fanoušci se svařeným vínem a doutníčkem, jak bývá zvykem, tu k vidění nejsou. Místo nich na tribunách jen vlajky a haldy sněhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, čím se letošní závody biatlonového Světového poháru v Oberhofu liší od minulých let

Naopak jsou ale vidět terče. Může to znít zvláštně, ale Oberhof je vyhlášeným královstvím mlhy. Tentokrát se ale této nálepce vzpouzí.

„S Francouzem Fabienem Claudem jsme si říkali, že buď jsou diváci, nebo dobré počasí, takže si asi musíme vybrat. Samozřejmě bych dal přednost obojímu,“ usmívá se pro Radiožurnál biatlonista Jakub Štvrtecký, který si zároveň pochvaluje novinku, kterou organizátoři pro případ mlhy připravili.

Představuje ji trenér Ondřej Rybář: „Na střelnici určitě pomohla nová světla, která tam mají. V extrémních podmínkách při mlze je třeba to místo pořádně prosvítit. Je vidět, že tato změna pomohla.“

Teď ale efekt nasvícení terčů silnými halogeny, umístěnými přímo nad nimi, není tak velký, když mlha tentokrát nedorazila. Kromě ní chybí z tradičních účastníků oberhofských závodů také nebezpečné sjezdy, které už se po úpravě místních tratí pravděpodobně nevrátí. A Eva Puskarčíková je za to ráda.

„Teď je to určitě bezpečný. Myslím, že to nebyl problém jen holek, ale i kluků, kteří v některých místech vypadávali z tratě,“ vzpomíná Puskarčíková.

První povánoční kolo biatlonového Světového poháru uzavřou v neobvyklém Oberhofu bez fanoušků, mlhy i obávaných sjezdů smíšené štafety. Čtveřice budou závodit od 11.30, dvojice od 14.40.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme