Biatlonisté, pozor na medvědy. Pořadatelé v Pokljuce se musí přizpůsobit podmínkám národního parku

Tratě nesmí rozšiřovat kvůli ochranné zóně pro ptactvo, v noci zase musí být tma a úplný klid kvůli medvědům a jiné zvěři. Za těchto podmínek se v Triglavském národním parku ve Slovinsku koná Světový pohár v biatlonu.

Pokljuka Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pozor na medvědy, upozorňuje tabulka diváky i biatlonisty v Poklujce

Pozor na medvědy, upozorňuje tabulka diváky i biatlonisty v Poklujce | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

„Pozor, območje medveda,“ upozorňuje cedulka návštěvníky biatlonového areálu v Pokljuce. Na šelmu je možné v Triglavském národním parku narazit především v letních měsících.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světový pohár v biatlonu se koná v národním parku, a pořadatelé se musí přizpůsobit

„Je zima, takže medvědi jsou někde zazimovaní a brloží si. Ale byli jsme tu i v létě ani v létě jsem ho nepotkal. Mám smůlu, schovávají se,“ přiznává Radiožurnálu český reprezentant Michal Šlesingr.

I jiná zvířata se areálu vyhýbají, mnohem častěji tu můžete vidět výrazně méně plachá stvoření, teď v zimě hlavně biatlonisty, jenže výstřely z malorážek se rozléhají po místních lesích, stejně jako hlasitá hudba, která je během závodů slyšet z reproduktorů nebo hučící sněžná děla.

„Od března už tu nesmíme pořádat žádné velké akce. V období, kdy se v přírodě probouzí život, už tu musí být ticho. Ale i teď nás některá pravidla trochu limitují. Umělý sníh nesmíme prosypávat salmiakem, jen solí. A v noci musíme v celém areálu vypínat kompletně všechna světla,“ vysvětluje Matej Kordež, šéf organizačního výboru Světového poháru ve Slovinsku.

I proto mají novináři složitější práci, když ve večerních hodinách cestou z tiskového střediska na parkoviště nevidí na cestu. Organizátoři prostě musí brát v potaz pravidla nastavená správou Národního parku.

Pro mistrovství světa, které se tu uskuteční v roce 2021, chtěli rozšířit tratě, jenže to tady není jen tak. „Pro nové trati není místo ve stávající nadmořské výšce směrem ke kopci, je tam ochranná zóna pro ptactvo,“ říká Michal Zicháček, technický delegát biatlonové unie.

Biatlonisté v Pokljuce | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme