Nic těžšího jsem nezažil, říká biatlonista Krčmář o extrémním závodě na Blinkfestivalenu

Do zimy stále daleko, ale čeští biatlonisté už poměřili síly s několika konkurenty z nejužší špičky. Měli u toho na nohou kolečkové lyže a museli kvůli tomu vyrazit do Norska. Tam nastoupili k různým závodům na tzv. Blinkfestivalenu, kterého se účastní i nejlepší běžci na lyžích. A třeba olympijský medailista Michal Krčmář si bude pamatovat hlavně prudké skoro osmikilometrové stoupání na Lysebotn Opp.

Tento článek je více než rok starý.

Lysebotn Opp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Krčmář se svou novou zbraní

Michal Krčmář. | Foto: David Nyč

„Když se vrátím k těm pocitům, tak nic těžšího, nic horšího jsem nikdy nezažil,“ říká Krčmář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nic těžšího jsem nezažil, říká biatlonista Krčmář o extrémních závodech na Blinkfestivalenu

Ono to nakonec není tak zlé, Michala Krčmáře v Norsku nikdo nepřepadl ani neokradl, domů se bude vracet zdravý a nakonec i s řadou zážitků, ale pravda, prošel si, nebo možná projel, sportovním peklem. Cesta vedla pořád strmě vzhůru a konkurenti na nikoho nečekali. Řeč je o slavném závodě v jízdě na kolečkových lyžích s cílem na kopci s názvem Lysebotn Opp. Dostat se tam, to není nic lehkého.

„Nic těžšího jsem nezažil. Během půl hodiny jsem se pohyboval v průměru na 160 tepech. Byl to zápřah pro tělo, který jsem ještě nezažil. V cíli jsem byl rád, že jsem to absolvoval, ale během toho výstupu to bylo opravdu těžké a člověk si hrábnul na dno,“ říká český biatlonista.

Michal Krčmář se ani v tomhle kopci neztratil a skončil sedmý mezi biatlonisty. S výsledkem je spokojený, a to i přesto, že ho porazila dokonce i žena. Ale nenechte se zmást, mužské ego stranou, tou ženou je asi nejlepší běžkyně na lyžích současnosti, Norka Therese Johaugová, která na suchu v závodech do vrchu běžně poráží muže. Ostatně poznával to pravidelně třeba i Petter Northug.

„Porazila mě, co k tomu říct. Je to neskutečné, když jsem pak viděl nějaké záběry, jak jí to v tom kopci jede. Ona by se v chlapech podle mě pohybovala někde kolem desítky nebo možná patnáctky, což je neuvěřitelné. Těžce, těžce se mi na to hledají slova. Opravdu je v tomhle unikátní,“ říká Krčmář.

Potíže s játry zatím zažehnány. Biatlonista Moravec odletěl s týmem na soustředění do Norska

Číst článek

A pokud jde o lyžování, Norové mají výrazně víc unikátů. Už jen samotný Blinkfestivalen. Akce, kterou navštíví celkem několik desítek tisíc fanoušků a na které pořadatelé dělají všechno možné i nemožné.

„Ohromilo mě, jak to tady mají připravené, protože málokde jsou asi schopní kvůli exhibici vybetonovat tři nadjezdy a tři velbloudy a pak to zase zbourat,“ říká Krčmář. „Myslím, že to ukazuje, jak je v Norsku běžecký a biatlonový sport populární. Ta atmosféra byla něco parádního. Moc jsem si to užil,“ dodal český závodník.

Kéž by mohli čeští biatlonisté se stejnými slovy opouštět i biatlonové areály v zimě, až skutečně o něco půjde.

„Do zimy je ještě opravdu daleko. Jsem rád, že mi drží zdraví. Myslím, že jsem na nějaké cestě, něčemu jsem se dal, něčemu se věnuju a jdu si teď za tím,“ dodává Michal Krčmář, který má za sebou slavný norský Blinkfestivalen.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme