Smíšená biatlonová štafeta doběhla v Oberhofu devátá, triumf slaví norský tým

Česká smíšená štafeta Jakub Štvrtecký, Michal Krčmář, Markéta Davidová a Jessica Jislová byla devátá při biatlonovém Světovém poháru v Oberhofu. Polepšila si díky tomu v obou kategoriích v olympijské kvalifikaci, kde drží po pěti místech pro hry v Pekingu, a zaznamenala nejlepší výsledek od bronzu na mistrovství světa 2020. Jasně vyhrálo Norsko.

Oberhof (Aktualizováno: 16:26 8. 1. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká biatlonistka Markéta Davidová

Česká biatlonistka Markéta Davidová | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Štvrtecký na úvodním úseku při každé střelbě dvakrát dobíjel, ale nahradil to výborným během. Skvěle zajel především poslední kolo, v němž byl nejrychlejší ze všech včetně vedoucího Nora Tarjeie Böa a posunul se ze 22. místa po střelbě na osmou příčku při předávce.

Davidová si v Oberhofu dojela pro jedenácté místo ve sprintu. Krčmář střelecky chyboval a skončil třicátý

Číst článek

Krčmář po rychlé a čisté ležce dvakrát dobíjel vestoje. Na rozdíl od Štvrteckého neběžel tak dobře a klesl na devátou příčku se ztrátou více než minuty a půl na čelo.

„Těch pokaženejch položek vestoje je docela dost. Ačkoliv to jsou těsné rány, tak jsou mimo a kazí mi to závody. Sám na to musím přijít a víc to do hloubky probrat a neříkat jen, že zítra bude další den,“ neskrýval zklamání pro Radiožurnál Krčmář.

S jediným dobíjením vestoje zvládla svůj úsek česká jednička Markéta Davidová. Podobně jako v pátečním sprintu si vedla výborně i na lyžích, na čelo nic neztratila a posunula české kvarteto na šestou příčku s odstupem necelých šesti sekund na třetí Itálii.

Stejně jako ostatní ženy se musela vyrovnat s tím, že se běžela delší než obvyklá štafetová distance.

„Ta jedna tam bejt nemusela, poslední rána se prostě dává. Nespadla tam, ale měla jsem z té střelby asi lepší pocit, než včera,“ zhodnotila své sobotní střelecké umění pro Radiožurnál Davidová.

Finišmanka Jislová, které náročné tratě v Oberhofu nesedí, rychlým běžkyním na závěrečném úseku nedokázala konkurovat. Po čisté úvodní položce ještě odjížděla pátá s minimálním odstupem na třetí místo, ale na trati se znovu propadla, a když k tomu přidala tři dobíjení vestoje, odjížděla jako osmá.

Ani tuto příčku neudržela, protože ji v závěrečném kole porazila o 48 sekund Finka Mari Ederová a odsunula ji na devátou pozici. Odstup českého týmu narostl na více než tři minuty.

Norsko dostal na prvním úseku do čela Tarjei Bö. Jeho mladší bratr Johannes navýšil náskok na více než půl minuty, který pak Ingrid Landmark Tandrevoldová a Marte Olsbuová Röiselandová s drobnými výkyvy udržely.

Druhé Bělorusko na severskou velmoc ztratilo 23,1 sekundy. Třetí Francie už měla více než dvouminutový odstup. Těsně pod stupni vítězů skončilo spolufavorizované Švédsko, protože muselo absolvovat tři trestná kola.

Závod smíšených dvojic

O další navýšení náskoku v olympijském žebříčku před Slovinci a Švýcarkami se pak postarali Adam Václavík s Evou Puskarčíkovou v závodě smíšených dvojic.

Dvanáctým místem „přepsali“ šestnáctou příčku z MS v Pokljuce, zatímco jejich soupeři se oproti minulosti nezlepšili.

Vyhráli Rusové Anton Babikov a Kristina Rezcovová, kteří porazili o více než čtyřicet sekund Rakušany Simona Edera a Lisu Theresu Hauserovou. Třetí skončili Ukrajinci.

Petr Mathauser, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme