Poslední závod v kariéře zakončila Puskarčíková 64. místem, Davidová s Jislovou dosáhly na malé podium

Biatlonový sprint v norském Holmenkollenu ovládla Norka Tiril Eckhoffová. Z českých závodnic zajela páteční závod nejlépe Markéta Davidová na čtvrtém místě. Jen o dvě příčky za ní dojela Jessica Jislová. Úplně poslední závod v kariéře absolvovala Eva Puskarčíková, která o den dříve oznámila konec kariéry. Ze 64. místa totiž do sobotního stíhacího závodu nepostoupila.

Tento článek je více než rok starý.

Holmenkollen (Norsko) (Aktualizováno: 17:24 18. 3. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Davidová.

Markéta Davidová. | Foto: Igor Stančík | Zdroj: Český biatlon

Do závodu přímo vletěla Markéta Davidová. Na střelnici ani jednou nechybovala, s každým kolem se ale čas zhoršoval. V tom posledním ztratila šestnáct vteřin. Na pomalém sněhu ve slunném Norsku se tak loňská mistryně světa z Pokljuky propadla těsně pod stupně vítězů na čtvrtou pozici.

„Trať je hodně mokrá, hodně rozbitá. Ke konci se dobrá stopa hledala obtížně,“ popsala náročné podmínky Davidová. „Strašně dlouho jsem dnes nastřelovala, pak se ale vítr trochu uklidnil. Ve stoje jsem měla trochu štěstí,“ dodala.

Sprint v Otepää ovládla Francouzka Simonová, z českých biatlonistek byla nejlepší šestnáctá Jislová

Číst článek

Všechny terče zabělela i Jessica Jislová, podobně jako její reprezentační kolegyně však favoritkám na lyžích nestačila a zařadila se na šestou příčku. Téměř minutu za nejlepšími.

„Před závodem jsem se necítila dobře, tak jsem si řekla, že to odjedu tak nějak na pohodu,“ zhodnotila pro ČT Sport Jislová, která i přesto předvedla solidní výkon.

Jako třetí bodovala z jednatřicáté pozice juniorka Tereza Voborníková. Do sobotního stíhacího závodu těsně prošla i z šesté desítky Lucie Charvátová, a to i přesto, že pokazila polovinu střeleckých pokusů. 

Závod mužů

Sprint mužů vyhrál domácí Stura Holm Laegreid před Francouzem Quentinem Fillonem Mailletem, jenž si po velkém glóbu za celkový triumf v SP zajistil i malý za hodnocení disciplíny. Nejlepší z Čechů Jakub Štvrtecký byl osmnáctý, Adam Václavík jednadvacátý.

Olympijský vítěz ze štafety Laegreid byl nejrychlejší na trati a k tomu přidal bezchybnou střelbu. Krále pohárové sezony Fillona Mailleta porazil o 22,4 sekundy, na třetího Sebastiana Samuelssona ze Švédska najel další čtyři sekundy.

Poslední závod Puskarčíkové

Z českého pohledu psala velký příběh i Eva Puskarčíková. Ve čtvrtek totiž oznámila konec velké kariéry. Pamatovat si bude hlavně bronzovou olympijskou medaili ze ženské štafety v Soči 2014 nebo třetí místo ze smíšené štafety na mistrovství světa v Anterselvě 2020.

Puskarčíková končí s biatlonem. Jedenatřicetiletou reprezentanku čeká poslední závodní víkend

Číst článek

Páteční sprint pro ni byl tím úplně posledním závodem v kariéře. Nemusel být, ale 64. místo jí zavřelo dveře do víkendové stíhačky.

V cíli ji kromě objetí kolegů čekalo i překvapení se šampaňským. „Bylo to moc dojemné, moc jsem si ty roky užila,“ utrousila v slzách Puskarčíková.

A na co bude vzpomínat? „Na dobré i špatné okamžiky. Na přátele a na ty společné zážitky. Nikdy jsem jako malá nevěřila, že bych mohla získat medaile ze Světových pohárů,“ popsala.

„Po středečním mistrovství republiky zamířím na lyžovačku a pak v dubnu někam k moři,“ pousmála se na konci rozhovoru pro ČT Sport.

I přes jednu minelu triumfovala Norka Tiril Eckhoffová díky famóznímu běhu na lyžích. Nestačila ji ani střelecky bezchybná Lisa Theresa Hauserová z Rakouska. 

Téměř jistý zlatý glóbus za sprint měla už před závodem Marte Olsbu Röiselandová. Trojnásobně zlatá závodnice z pekingských her ho potvrdila třetím místem.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme