Chyby v úvodu i závěru, česká štafeta je i přes skvělý výkon Jislové v Kontiolahti osmá. Slaví Norky

České biatlonistky skončily ve štafetové jízdě ve finském Kontiolahti na osmém místě. Chyby v úvodní fázi napravila Markéta Davidová a po ní zejména Jessica Jislová. Minely Lucie Charvátové v závěru ale srazily Češky z páté na konečnou osmou pozici. Zvítězily suverénní Norky před držitelkami olympijského zlata z Pekingu Švédkami.

Kontiolahti (Finsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jessica Jíslová.

Jessica Jíslová. | Foto: Igor Stančík | Zdroj: Český biatlon

Stejná sestava ve složení Eva Puskarčíková, Markéta Davidová, Jessica Jislová a Lucie Charvátová obsadila letos na zimních olympijských hrách osmou příčku. 

Tehdy musela Puskarčíková v Pekingu dvakrát dobíjet. V Kontiolahti potřebovala už na první položce ještě o náboj víc, a tak od terčů odjížděla předposlední.

Biatlonistky skončily osmé, skvělou stíhací jízdu předvedla Davidová. Zlato ve štafetě slaví Švédky

Číst článek

„Přestalo foukat, cvakala jsem na nulu a pak zase zpátky. Moc mě to mrzí, přitom se mi jelo dobře, i lyže byly fajn. Neustála jsem to já,“ zhodnotila Puskarčíková pro ČT Sport.

Ve stoje přidala další dvě minely a reprezentace tak musela stejně jako na hrách spoléhat na schopnosti Davidové, která v Číně vyhoupla Češky po nepovedeném úvodu o jedenáct pozic výš. Ale stál před ní těžký úkol. Manko na vedoucí Norky? Minuta a půl.

Stíhací jízda rodačky z Jablonce nad Nisou ji sice nedokázala znovu posunout mezi elitu, české štafetě ale přesto polepšila o šest míst. 

„Přišlo mi, že moc nejedu, ale hlásili mi, že to nebylo tak špatné, tak nevím,“ usmívala se Davidová, která stejně jako její kolegyně vyjela na trať s čelenkami ve žlutomodré barvě na podporu Ukrajiny.

„Byly bychom rádi, kdybychom nemuseli takové gesto dělat, snad i tak někomu pomůže,“ řekla Biatlonistka roku.

Skvělá jízda Jislové nestačila

Jislová pokračovala ve skvělé střelecké formě, první zastávku zvládla bez menšího zaváhání, jedinou chybu na další položce rychle napravila a navíc soupeřkám stačila i běžecky. Charvátové tak předala na fantastické páté pozici.

České finišující závodnici ale vleže nestačily ani tři dodatečné náboje, a tím zmizela naděje na úspěch. Po trestném kole uzavřela vystudovaná inženýrka české snažení na osmé příčce. Stejně jako na únorovém vrcholu sezony.

K vedoucím závodnicím měly Češky daleko. Už na začátku se značně vzdálila zejména norská štafeta, kterou táhla trojnásobně zlatá z pekingských her Marte Olsbu Röiselandová.

Její kolegyně postavení držely a když zabělela všechny terče i Ingrid Landmark Tandrevoldová, první místo měly jasné.

Marně je dotahovaly majitelky olympijského zlata Švédky. Třetí místo na stupních vítězů zabraly Italky.

Na výsledek francouzské štafety si diváci museli počkat, organizátoři totiž odhalili špatné předání. Následovala diskvalifikace a prošvihnutí křišťálového glóbu.

Pořadí ženské štafety 4x6 km

1. Norsko (Röiselandová, Eckhoffová, Lienová, Tandrevoldová) 1:09:48,1 (0 tr. okruhů + 4 dobíjení), 2. Švédsko (Perssonová, Magnussonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -37,7 (0+8), 3. Itálie (Comolaová, Wiererová, Sanfilippová, Vittozziová) -1:00,2 (0+7), 4. Německo -1:57,1 (2+9), 5. Švýcarsko -2:37,1 (1+12), 6. Rakousko -2:55,8 (2+11), ...8. ČR (Puskarčíková, Davidová, Jislová, Charvátová) -3:26,6 (2+14).

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme