Krčmář zimou koktá, Jislové zamrzají oči. Biatlonisté se v Östersundu vyrovnávají s mrazem

Zimu většina z nich miluje, ale jsou chvíle, kdy i biatlonisté závidí třeba plážovým volejbalistům. Biatlonistkám během závodu klesla teplota hluboko pod nulu.

Östersund/Švédsko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Během závodů klesají teploty hluboko pod nulu.

Během závodů klesají teploty hluboko pod nulu. | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

„Je mi teplo, jen trošku koktám, nevadí? Ne, dělám si legraci, je tu trošku zima,“ zamrzala Michalu Krčmářovi ústa už při odpoledním tréninku, když viděl mikrofon Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Teploty v Östersundu klesají i pod -10 stupňů, s biatlonisty ve švédské zimě natáčel reportér ČRo David Nyč

Jenže on pak, na rozdíl od žen, hned spěchal do tepla. Biatlonistky teprve tou dobou přemýšlely, kolik vrstev prádla obléct pod kombinézu. Teploty ve večerních hodinách spadly ve středu Švédska ještě hlouběji pod stupeň mrazu.

Jessica Jislová každopádně o několik hodin později konstatovala, že standardní varianta protentokrát nestačila. „Čtyři kola jsem mrazem vůbec necítila nohy, vůbec jsem se nemohla rozjet. Bylo to, jako kdyby se neprokrvovaly, to mě dost trápilo,“ řekla v cíli, kde otevírala až sedmou desítku pořadí.

Problémy měla i na střelnici. „Zamrzaly mi oči, tak jsem si je musela před střelbou trošku promnout,“ řekla 23letá biatlonistka, než se šla zahřát.

Puskarčíkové mrzly mozkové buňky

Větší mrazuodolnost prokázala Eva Puskarčíková, přes hledí malorážky viděla skvěle, s ledovým klidem postupně vybílila všech dvacet terčů a v cíli se vyhřívala v teplé bundě a nějaký čas i na medailových pozicích. Nakonec skončila sedmá.

„Na střelnici to bylo v pohodě, jen v prvním kole mi mrzly prsty, když jsem vyjela, naštěstí se to pak rozhýbalo. Možná mi ten mráz pomohl, že mi zmrzly nějaké mozkové buňky a nepřemýšlela jsem nad tím, střílela jsem s čistou hlavou,“ smála se Eva Puskarčíková po závodě.

Na Evu Puskarčíkovou mohou ve čtvrtek navázat čeští muži. I jich se na start postaví pět, začíná se znovu ve čtvrt na šest. Jako pátý vyběhne Ondřej Moravec, patnáctku ponese Michal Krčmář. Michal Šlesingr má startovní číslo 34, Tomáš Krupčík 52 a Jaroslav Soukup 105.

Vítězství v Östersundu obhajuje Francouz Martin Fourcade, jenž loni výhrou ve vytrvalostním závodě odstartoval cestu za šestým celkovým triumfem v SP za sebou.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme