Zakletá příprava? Biatlonisty trápí před startem sezony zdravotní potíže, vymlouvat se ale nechtějí

Jak možná sami víte, ne vždy se daří držet ideálního scénáře a dokonalých plánů. Své o tom vědí i čeští biatlonisté. Někteří z nich v tréninkovém deníku až příliš často vyplňovali kolonky s označením nemoc. Za poslední roky asi nepamatují tak smolnou přípravu, přitom už o víkendu začne ve Švédsku nová sezona Světového poháru.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smíšená štafeta dvojic na Světovém poháru v Pokljuce.

Smíšená štafeta dvojic na Světovém poháru v Pokljuce. | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

„Musím zaklepat, jsem ráda, že mi zdraví zatím docela drží,“ říká Radiožurnálu Markéta Davidová, která vedle sebe nemá nic dřevěného, a tak klepe alespoň na kovové opěrátko lavice, na které sedí těsně před odletem na závěrečné soustředění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zakletá příprava? Biatlonisty trápí před startem sezony zdravotní potíže, vymlouvat se ale nechtějí

Řada jiných ale v posledních měsících klepala spíš na dveře ordinací, tady je krátká, ovšem vystihující rekapitulace biatlonových trápení…

„Pořád jsem byla unavená, docházelo k dýchacím potížím,“ říká Veronika Vítková. „Měl jsem problémy s ramenem, kolenem, kotníkem, několik viróz nebo jiných problémů,“ přidává se Ondřej Moravec. A problémům se nevyhnul ani Michal Krčmář: „Moje zdravotní trable začaly tím, že jsem si dal tortillu se zeleninou a kuřecím masem a dostal jsem takovou střevní virózu.“

Krčmář snědl zkažené maso v nejméně vhodnou dobu, těsně před cestou na poslední předsezonní soustředění, které kvůli nemoci zmeškal taky trenér Zdeněk Vítek. K tomu připočtěme třeba boreliózu Tomáše Krupčíka - nejlepší český biatlonista z březnového mistrovství světa kvůli tomu dokonce vynechá úvodní díl Světového poháru. Je snad letošní příprava nějaká zakletá?

‚Necítím se jako česká ženská jednička.‘ Biatlonistka Davidová si před novou sezonou tlak nepřipouští

Číst článek

„Nechci říkat zakletá, pak to může znít, že se nějak vymlouváme nebo že neumíme nakládat se svým zdravotním stavem. Bohužel, stalo se, ale myslím, že se z toho dá vždycky nějakým způsobem vyklouznout a najít řešení,“ říká Krčmář.

Ostatně, v tomhle ohledu existuje mezi biatlonisty jediná možná prevence.

„Pokyny jsou každý rok stejné - udržovat se v teple, nikde nevymrznout. Ale jsme dospělí, už to všichni víme sami nejlépe,“ dodává Markéta Davidová.

Tak snad čeští reprezentanti, jak říká Krčmář, vyklouznou ze všech problémů. Organizátoři biatlonových závodů pochopitelně nepřidávají milosrdně bonusové body jako kompenzaci za podlomené zdraví, a tak nezbývá než věřit, že si Češi vybrali všechnu smůlu na dlouho dopředu, vždyť nová sezona Světového poháru začne ve švédském Östersundu už v sobotu.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme