Biatlonisty čeká v příští sezoně Světového poháru nová disciplína, vyzkoušejí si supersprint

Biatlonisté budou od nové sezony závodit ve Světovém poháru i v supersprintu. Disciplína, která se skládá z kvalifikace a finále, zažije premiéru v elitním seriálu během březnového finále v Oslu. V sobotu zveřejněný kalendář obsahuje jedenáct podniků včetně mistrovství světa v Pokljuce, nově zavítá v rámci předolympijského testu do Pekingu a opětovným dějištěm bude i populární Nové Město na Moravě.

Tento článek je více než rok starý.

Salcburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závod Světového poháru v Oberhofu.

Závod Světového poháru v Oberhofu. | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

Mezinárodní biatlonová unie vychází z toho, že sezona po konci koronavirové pandemie začne 28. listopadu ve finském Kontiolahti. Poslední ročník byl kvůli nemoci COVID-19 ukončen předčasně bez finále v Oslu, předtím v Kontiolahti i ve Vysočina areně se závody konaly bez diváků.

Davidové a spol. přibude zajímavá soupeřka, šampionka v běhu na lyžích Nilssonová zkusí biatlon

Číst článek

„Samozřejmě nemůžeme přehlédnout současné výzvy, kterým čelí biatlonová rodina v důsledku koronaviru. Ale i v těchto nejistých časech se musíme dívat dopředu a plánovat, jak nejlépe umíme,“ uvedl generální sekretář IBU Niklas Carlsson.

„Víme ale, že musíme zůstat flexibilní a možná budeme muset upravit plány založené na globální zdravotní situaci a vládních nařízeních,“ dodal.

Po Kontiolahti budou následovat tradiční zastávky v Östersundu, Hochfilzenu, těsně před Vánoci v Le Grand-Bornand, po Novém roce pak v Oberhofu, Ruhpoldingu a Anterselvě. Světový šampionát v Pokljuce, počítaný do SP, se uskuteční od 10. do 21. února. Z Pokljuky hned zamíří biatlonisté do Číny otestovat olympijský stadion, poté bude následovat Nové Město a finále v Oslu.

Na Holmenkollenu se bude premiérově v rámci SP bojovat o medaile v supersprintu, tedy již osmé disciplíně. Dosud byl součástí „druholigového“ IBU Cupu nebo mistrovství Evropy. Z kvalifikace (na 3 km se dvěma střeleckými položkami) postoupí 30 závodníků do finále. Během pěti kilometrů budou střílet čtyřikrát s možností jednoho dobíjení, trestný okruh měří jen polovinu, tedy 75 metrů.

Velmi pravděpodobně pandemie nemoci COVID-19 ovlivní letní mistrovství světa. Ruhpolding ho měl uspořádat od 20. do 23. srpna, ale v Německu platí až do konce srpna zákaz pořádat velké veřejné akce. Organizátoři chtějí závody odložit, nový termín by IBU ráda měla začátkem května.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme