Biatlonisté nezvládli ani závěrečnou štafetu, v Kontiolahti byli až čtrnáctí. Triumf slaví Norové

Českým biatlonistům se nevydařila ani poslední štafetový závod sezony. Stejně jako na olympijských hrách v Číně, kde byli ze závodu staženi, se jim na Světovém poháru v Kontiolahti nedařilo střelecky. Po čtyřech trestných kolech obsadili až 14. místo s bezmála pětiminutovou ztrátou na čelo. Závěrečnou mužskou štafetu sezony vyhráli Norové, kteří i bez bratrů Böových triumfovali počtvrté v sezoně. Díky tomu jasně získali malý křišťálový glóbus.

Tento článek je více než rok starý.

Kontiolahti (Aktualizováno: 18:58 4. 3. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český biatlonista Adam Václavík

Český biatlonista Adam Václavík | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Člověk ve štafetě nejede jenom za sebe a může ho to nějak svazovat, ale máme spoustu trestných kol, od prvního úseku ztrácíme a nejedeme v kontaktu,“ posteskl si Michal Krčmář v rozhovoru pro Radiožurnál.

Motivace je k dané situaci umírněná, říká Charvátová. Mezi biatlonisty pokračuje dražba pro Ukrajinu

Číst článek

Místo Jakuba Štvrteckého, který špatně zahájil olympijskou štafetu, tentokrát dostal na prvním úseku důvěru Mikuláš Karlík. Střelecky to ale bylo ještě horší. Karlík přijel na druhou položku v početné vedoucí skupině, ale pak trefil na osm ran jen dva terče a musel na tři trestná kola. Tím se propadl na poslední, 20. místo.

Štvrtecký si tentokrát vedl solidně a při každé zastávce potřeboval jen jeden náhradní náboj. Díky tomu posunul Čechy na 14. příčku. Na třetím úseku ale přišel další propad. Vleže se sice Adam Václavík trestnému kolu ještě těsně vyhnul, ale vestoje mu tři náhradní náboje nestačily a musel objet 150 metrů navíc.

Finišman Krčmář se na rozdíl od olympijského závodu alespoň dostal do akce, ale přebíral štafetu až na 16. místě s velkou ztrátou na závodníky před sebou. „Pro mě to už byl takový rychlejší trénink, tam vzadu už nebylo moc o co jet,“ konstatoval Krčmář.

Se dvěma dobitími předstihl rumunského a estonského závodníka a posunul tým alespoň o dvě místa dopředu. Čtrnácté místo patří českým biatlonistům v hodnocení štafet také v celkovém pořadí tohoto ročníku Světového poháru.

Boj o vítězství byl vyrovnaný. Do závěrečného úseku vyrážely v čele společně Francie, Švédsko, Norsko a Německo. Jejich finišmani přijeli společně i na závěrečnou střelbu, kde si nejlépe vedl Nor Vetle Sjaastad Christiansen. Odjel s více než devítisekundovým náskokem před Quentinem Fillonem Mailletem a vedení už nepustil. Naopak před francouzského lídra celkového pořadí SP se dostal ještě Švéd Sebastian Samuelsson.

V sobotu jsou v Kontiolahti na programu sprinty. Ženy pojedou od 12.45, muži od 15.30 SEČ.

Závod SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):
Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Norsko (Bakken, Andersen, Laegreid, Christiansen) 1:12:06,1 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení), 2. Švédsko (Femling, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) -10,6 (0+10), 3. Francie (Guigonnat, Jacquelin, Desthieux, Fillon Maillet) -12,4 (0+7), 4. Německo -13,4 (0+8), 5. Rakousko -1:44,7 (0+5), 6. Švýcarsko -1:56,8 (0+10), 7. Itálie -2:20,8 (2+10), 8. Kanada -2:43,3 (0+9), 9. Finsko -2:58,5 (0+13), 10. USA -3:19,5 (0+8), ...14. ČR (Karlík, Štvrtecký, Václavík, Krčmář) -4:59,1 (4+14).

Konečné pořadí štafet (po 5 závodech): 1. Norsko 276 b., 2. Francie 239, 3. Německo 231, ...14. ČR 138.

Miroslav Lenc, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme