Čeští biatlonisté doběhli ve štafetě v Kontiolahti pátí. Johannes Bö dovezl Nory k dominantnímu vítězství

Čeští biatlonisté ve složení Tomáš Mikyska, Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Jonáš Mareček vybojovali páté místo v závodě štafet na Světovém poháru v Kontiolahti. Zaznamenali nejlepší umístění po téměř dvou letech. Tým trenéra Michaela Málka v závodě desetkrát dobíjel, trestnému kolu se ale vyhnul.

Tento článek je více než rok starý.

Kontiolahti (Aktualizováno: 13:38 1. 12. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jonáš Mareček porazil ve finiši domácího Olliho Hiidensala

Jonáš Mareček porazil ve finiši domácího Olliho Hiidensala | Foto: Petr Slavík | Zdroj: Český biatlon

První štafetu nové sezony vyhráli úřadující šampioni Norové o 43,9 sekundy před Německem. Třetí skončili Francouzi. Čtvrté místo udrželi před českými závodníky Rakušané, po těsném finiši skončili šestí domácí Finové.

Je to docela drsný start, říká před úvodním závodem Světového poháru biatlonistka Davidová

Číst článek

„Bylo to zajímavé. Když mě (Fin Olli Hidensalo) předjížděl, myslel jsem si, že na něj už nemám. Před cílem mu ale došlo a předjel jsem ho,“ řekl v televizním rozhovoru finišman Mareček.

Češi si šanci na úspěch zkomplikovali na prvním úseku. Dvaadvacetiletý Mikyska dobíjel dvě rány vleže a tři vestoje. Na trestné kolo nemusel, předal ale na 15. místě se ztrátou minuty a sedmi sekund na čelo.

Zpět do hry vrátil reprezentační tým nejzkušenější český závodník Krčmář. Na střelnici byl stoprocentní a posunul štafetu před druhou polovinou závodu na osmou příčku. Díky nejrychlejšímu běhu v závěrečném úseku předal stříbrný olympijský medailista z Pchjongčchangu štafetu pětadvacet sekund od medailové pozice.

„U první střelby jsem zřejmě nedovřel závěr a vystřelil naprázdno. Musel jsem znovu přebít, možná tím bylo osm vteřin v čudu. Je to škoda, ale jinak myslím, že jsem toho dnes moc líp udělat nemohl,“ konstatoval Krčmář.

Štvrtecký navázal na výborný běh z úterního vytrvalostního závodu a byl před střelbou vestoje sedmý. Musel ale využít tři náhradní náboje a jeho manko narostlo. Finišující Mareček vyběhl osmý se ztrátou minuty a 49 sekund. Od první šestky dělily českou štafetu tři sekundy.

Jednadvacetiletý Mareček se blýskl skvělou střelbou. Dobíjel pouze jednou, posunul se na páté místo a v závěru atakoval čtvrtého Rakušana Patricka Jakoba. Českému reprezentantovi ale v závěru nezbyly síly a musel ještě odrážet útok Fina Olliho Hidensala. Díky lepšímu finiši na cílové rovince jej porazil o 0,2 sekundy. Páté místo vybojovali Češi ve štafetě naposledy v prosinci 2020 v Hochfilzenu.

SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Norsko (Christiansen, Laegreid, T. Bö, J. T. Bö) 1:19:26,2 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení), 2. Německo (Strelow, Kühn, Doll, Rees) -43,9 (0+8), 3. Francie (Perrot, Fab. Claude, Jacquelin, Fillon Maillet) -1:05,9 (0+9), 4. Rakousko -2:31,2 (0+4), 5. ČR (Mikyska, Krčmář, Štvrtecký, Mareček) -2:33,9 (0+10), 6. Finsko -2:34,1 (1+12).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme