Závod s hromadným startem ovládla Mäkäräinenová, Davidová stahovala ztrátu a dojela dvanáctá

Biatlonistka Markéta Davidová skončila v závodě s hromadným startem na Světovém poháru v Oberhofu dvanáctá, i když sedmkrát minula terč. Druhá česká reprezentantka Lucie Charvátová nenavázala na jedenácté místo z Francie a obsadila s osmi chybami 27. příčku. S obtížnými podmínkami v německém středisku si nejlépe poradila Finka Kaisa Mäkäräinenová, která musela jen na jedno trestné kolo a poprvé od prosince 2018 vyhrála závod Světového poháru.

Tento článek je více než rok starý.

Oberhof Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaisa Mäkäräinenová vyhrála i stíhací závod v Pokljuce

Kaisa Mäkäräinenová | Foto: Minna Raitavuo/Lehtikuva | Zdroj: Reuters

Do závodu s hromadným startem se kvalifikovala také Eva Kristejn Puskarčíková, ale kvůli nemoci se na start nepostavila. Davidová, jež musela v sobotní štafetě na dvě trestná kola, ani dnes nestřílela dobře. Hned při první položce vleže udělala tři chyby a odjížděla až na 28. místě.

Biatlonový Světový pohár v Oberhofu bojuje s nepřízní počasí. Trať museli pořadatelé uklízet lžičkami

Číst článek

„Mrzí mě první ležka, protože jsem na ní špatně zareagovala. Na zbytek jsem docela pyšná. Ve stoje to byla nejdřív jednička, pak dvojka, z toho jedna rána byla těsná. Myslím, že to vzhledem k podmínkám nebylo tak hrozné,“ popsala po závodě pro Radiožurnál Davidová, která si mimo jiné pochvalovala připravenost lyží.

Česká reprezentantka celkem netrefila sedm terčů, ale v silných poryvech větru míjely i ostatní závodnice, takže se Davidová prosadila na 12. místo. Na vítěznou Mäkäräinenovou ztratila přes dvě minuty.

„Nakonec to dopadlo ještě dobře, pěkný výsledek. Škoda té první položky, tam měla velký poryv, měla to hodně vpravo,“ řekl České televizi asistent trenéra žen Jiří Holubec.

„Po tom, jak jsem se tu v předchozích závodech cítila, beru dvanáctou příčku všema deseti. Střelba byla samozřejmě špatná, ale dnes to o moc lepší nebylo ani u jiných,“ podotkla Davidová. Ta se společně se zbytkem české výpravy přesune na další závody v Ruhpoldingu už dnes.

Charvátová doplatila hlavně na tři chyby při druhé střelbě vleže, po kterých se propadla do třetí desítky. Na položkách vestoje udělala po dvou chybách a z konce třicetičlenného pole už se neposunula. Vyhrála alespoň finiš o 27. místo.

Mäkäräinenová byla přesná při obou položkách vestoje a výhrou si nadělila dárek k sobotním 37. narozeninám. Je druhou nestarší vítězkou individuálního závodu biatlonového SP. Jen Švédka Anna Carin Zideková byla při triumfu ve vytrvalostním závodě v roce 2010 o 243 dní starší.

O půlminutu druhá skončila vítězka prvního závodu s hromadným startem v sezoně Tiril Eckhoffová, která doplatila na tři chyby při první stojce. Třetí příčku obsadila další Norka Marte Olsbuová Röiselandová.

Ve 14:30 začne závod s hromadným startem mužů, kterého se zúčastní Michal Krčmář a Ondřej Moravec.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo) - závody s hromadným startem:
Ženy (12,5 km):
1. Mäkäräinenová (Fin.) 39:58,9 (1 tr. okruh), 2. Eckhoffová -30,2 (4), 3. Röiselandová (obě Nor.) -35,0 (3), 4. Wiererová (It.) -1:08,8 (5), 5. Herrmannová (Něm.) 1:25,0 (6), 6. H. Öbergová (Švéd.) -1:38,0 (5), 7. Krjuková (Běl.) -1:40,7 (4), 8. Häckiová (Švýc.) -1:49,7 (8), 9. Vittozziová (It.) -1:50,7 (5), 10. Innerhoferová (Rak.) -1:52,0 (7), ...12. Davidová -2:07,2 (7), 27. Charvátová (obě ČR) -3:40,6 (8).
Průběžné pořadí SP (po 9 z 24 závodů): 1. Wiererová 390, 2. Eckhoffová 381, 3. Tandrevoldová (Nor.) 305, 4. Simonová (Fr.) 285, 5. Herrmannová 273, 6. Braisazová (Fr.) 261, ...11. Davidová 227, 24. Kristejn Puskarčíková 133, 29. Charvátová 118, 47. Jislová (všechny ČR) 40.

14:30 muži (15 km).

nyc, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme